Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pozemek, na kterém je kosen travní porost, ale smlouvu jsem s nikým neuzavřel (ani ústně). Domnívám se, že jde o iniciativu města, který se na můj úkor obohacuje. Může být soukromý pozemek zařazen k funkčnímu využití Příroda, krajina, zeleň (NL- louky, pastviny).

Bylo mi sděleno: "Jedná o využití, které je v zásadě charakteristické pro volně přístupnou krajinu.", s čímž se jako vlastník neztotožňuji, ani jsem nedal souhlas. Rád bych si pozemek oplotil nebo změnil jiné zemědělské využití (pozemek je mimo zastavěné území obce). Děkuji, Jindřich.

ODPOVĚĎ
Funkční využití pozemku je stanoveno územním plánem, přičemž je nerozhodné, zda jde o soukromý pozemek či nikoliv. Vlastník pozemku, který nesouhlasí s tímto stanovením funkčního využití, může proti němu podat námitky v průběhu schvalování/projednávání návrhu územního plánu.
Pokud je ovšem územní plán v takové podobě schválen, nepožaduje se další souhlas vlastníka tohoto pozemku.
V případě tedy, že návrh územního plánu dosud nebyl schválen, je možné se v procesu jeho schvalování ohradit proti tomuto záměru podáním námitek. V případě, že územní plán je již schválen a vydán, je zde možnost podat návrh na jeho změnu, nicméně na změnu územního plánu není právní nárok, tzn. že záleží na obci (zastupitelstvu), zda souhlasí se změnou územního plánu či nikoliv. Obdobně je to s možností změny využití pozemku – opět je nutné postupovat skrze změnu územního plánu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.