Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu, jde o napojení mého plotu na plot souseda. Já mám v projektové dokumentaci pro stavební povolení vyznačen plot, který kolmo navazuje na plot souseda. Sousedův plot je na mém výkrese označen jako "stávající oplocení". Soused má tento plot postaven v souladu se svým stavebním povolením, a to 30 cm rovnoběžně od společné hranice našich pozemků.

Vznikl však spor se sousedem, zda se mohu napojit na tento jeho plot, a to v souladu s mou výkresovou dokumentací. V opačném případě by mezi ploty vznikla mezera uvedených cca 30 cm a můj plot by tak neplnil svou funkci, tj. můj pozemek by nebyl uzavřen. Dle mého názoru je zcela obvyklé, že ploty sousedících pozemků na sebe navazují, a to zejména z důvodu ochrany majetku a zabránění průchodu osob nebo zvěře (např. psa), a to v obou směrech. Stavební úřad mi sdělil, že mohu plot stavět pouze na svém pozemku a že jsem to měl řešit v rámci svého stavebního řízení. Soused ale v rámci tohoto řízení nevnesl námitku k napojení mého plotu na jeho. Projektant a ni já jsme nepočítali s nestandardním chováním souseda, stavební úřad ve stavebním řízení rovněž nevyžadoval doplnění - souhlas souseda s napojením plotu. Jsem si vědom, že uvedených 30 cm mého plotu by zasahovalo nadzemní částí na sousedův pozemek. Svůj plot mám tedy postaven pouze na svém pozemku s tím, že jeho koncový sloupek je na naší společné hranici mezi těmito pozemky. Ale ani to se sousedovi nelíbí, a žádá, abych tento sloupek na společné hranici našich pozemků posunul na svou stranu. Nyní zasahuje podzemní část sloupku o průměru 20 cm a porchová část sloupku o průměru 5 cm z poloviny na jeho pozemek, tedy 10 resp. 2,5 cm. Pokud by došlo k posunutí tohoto mého sloupku o 10 cm, otvor na můj pozemek ze strany souseda by se stejnou měrou zvětšil. Před zahájením stavby plotu jsem sousedovi navrhl, ať svůj plot postaví na hranici našich pozemků s tím, že mu polovinu nákladů na jeho stavbu uhradím. Bohužel se rozhodl postavit plot mezi našimi pozemky 30 cm od hranice těchto pozemků. Nechápu to, neboť mu mimo jiné vzniká problém s udržováním tak úzkého pruhu pozemku "za plotem". Nevím, zda obstojí i jeho námitka k výše uvedenému sloupku na společné hranici našich pozemků, že mu brání v přístupu na jeho pozemek (cca 2 cm nadzemní části tohoto sloupku! ). Prakticky musí při sekání této trávy vstoupit na můj pozemek, neboť je nereálné kolem pletiva s nataženou sítí tuto činnost vykonat. K tomuto úzkému pruhu pozemku vstupuje v mé nepřítomnosti. Požádal jsem jej, aby mi oznámil, kdy na tento pozemek bude vstupovat, že jej tam pustím brankou/bránou a že mu kdykoliv v přiměřeném rozsahu umožním přístup k této části pozemku. Marně. Lze jej k tomu nějak přimět? Co se dá tedy "udělat" se sloupkem na hranici našich pozemků a s napojením na sousedův plot? Nechtěl bych kvůli tomuto malichernému problému stavět souběžně druhý plot. Déla plotu by byla cca 80 m a dva ploty těsně vedle sebe nesvědčí nic o zdravém rozumu. Najde se někde zastání proti takovému chování souseda? (Náčrtek v příloze). Děkuji. Přeji hezký den. Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Pokud jsem situaci z náčrtku dobře pochopila, tak část napojení, které nelze realizovat, je na sousedově pozemku. Jde bohužel o jeho vlastnictví, proto pokud dobrovolně nebude soused s napojením souhlasit, nijak ho k tomu nedonutíte právě s ohledem na fakt, že jde o jeho pozemek a s ním si může on nakládat podle svého uvážení. Stejné je to se sloupkem, pokud sloupek zasahuje do jeho pozemku bez jeho souhlasu, nelze ho nijak právně donutit, aby změnil názor. Jedinou možností je obrátit se ve věci na soud, nicméně zde by soud mohl rozhodnout o jeho povinnosti akceptovat napojení i sloupek pouze v případě, že by se jednalo o situaci, kterou s ohledem na místní poměry (terén, přístup k nemovitosti, apod…) nelze vyřešit jinak. Dle mého názoru nejméně stresu a peněz ve finále bude vyřešit si situaci postavením vlastního plotu, byť se skutečně v tomto konkrétním případě může zdát, že to odporuje zdravému rozumu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.