Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem pozemek, který je dle územního plánu určen pro bydlení pro seniory. Mým záměrem je postavit tam rezidenci - X bytů pro seniory, které jim hodlám prodat. Starosta obce záměr schvaluje, ale trvá na tom, abych objekt po kolaudaci pronajímal.
a) Může si tuto podmínku klást do stavebního povolení?

b) Může mi po kolaudaci zabránit prohlášení vlastníka a následnému rozprodeji bytových jednotek.
Děkuji moc za Váš názor. Hana

ODPOVĚĎ:
Stavbu lze užívat jen k účelu vymezenému mj. stavebním povolením.
Dle ust. § 115 odst. 1 stavebního zákona ve stavebním povolení stavební úřad (nikoliv starosta obce) stanoví podmínky pro provedení stavby, a pokud je to třeba, i pro její užívání. Podmínkami zabezpečí ochranu veřejných zájmů a stanoví zejména návaznost na jiné podmiňující stavby a zařízení, dodržení obecných požadavků na výstavbu, včetně požadavků na bezbariérové užívání stavby, popřípadě technických norem.
Dále dle ust. § 119 odst. 2 stavebního zákona stavební úřad při uvádění stavby do užívání zkoumá, zda stavba byla provedena v souladu s rozhodnutím o umístění nebo jiným úkonem nahrazujícím územní rozhodnutí a povolením stavby a dokumentací, nebo ověřenou projektovou dokumentací, v souladu se stanovisky nebo závaznými stanovisky, popřípadě rozhodnutími dotčených orgánů, byla-li vydána podle zvláštních právních předpisů, a zda jsou dodrženy obecné požadavky na výstavbu. Dále zkoumá, zda skutečné provedení stavby nebo její užívání nebude ohrožovat život a veřejné zdraví, život nebo zdraví zvířat, bezpečnost anebo životní prostředí.
Změna v účelu užívání stavby, v jejím provozním zařízení, ve způsobu výroby nebo v jejím podstatném rozšíření a změna v činnosti, jejíž účinky by mohly ohrozit život a veřejné zdraví, život a zdraví zvířat, bezpečnost nebo životní prostředí, je přípustná jen na základě písemného souhlasu stavebního úřadu.
Tedy stavební povolení slouží k tomu, aby vymezilo, jakým způsobem má daná stavba (záměr) být postavena a užívána, a to mj. i z hlediska ochrany života a zdraví (apod.). Skutečnost, zda budou jednotlivé jednotky v nově vzniklé stavbě užívány osobami v nájemním vztahu, nebo těmito stejnými osobami na základě jejich vlastnického práva k dané jednotce, nespadá do oblasti podmínek, které by mohlo stavební povolení vymezovat.
Tedy zjednodušeně řečeno: pro vydání stavebního povolení není rozhodné, zda nově vzniklé byty budou osoby užívat na základě nájemní smlouvy, nebo na základě jejich vlastnického práva k bytu (koupě bytu).
Prohlášení vlastníka, kterým dochází práva k rozdělení nemovité věci na vlastnické právo k jednotkám, není vázáno na souhlas obce/obecního úřadu/zastupitelstva/starosty obce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.