Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v kopci, naše nemovitost i budova příslušenství jsou postaveny ve svahu. Obě budovy stojí pod úrovní sousedova pozemku. Nyní nastaly se sousedy tyto problémy: Soused zajíždí auty do zahrady (KN – zahrada), kde parkuje a kde v těsné blízkosti naší budovy opakovaně myje hadicí auta, čímž ničí (podmáčí) naši nemovitost (máme mokro ve sklepě i v přízemí) a znehodnocuje půdu a povrchové i spodní vody.

Na zahradě máme studnu a v budově (příslušenství) studánku (už je voda nepitná). Soused auty zajíždí do zahrady, tím ničí opěrnou zídku, kterou jsme vybudovali na vlastní náklady, aby hlína ze sousedova pozemku, k nám neujížděla. V době stavby zídky se auty do zahrady nezajíždělo, pozemek byl skutečně zahrada. V současné době pod tlakem zídka praská. Soused neznámými chemikáliemi likviduje zelený porost na našem plotě, pod kterým se pohybujeme, neboť tam máme přístupovou cestu do domu a vjezd, ohrožuje naše zdraví (zasaženo i ovoce na jabloni). Magistrát v Jablonci nad Nisou naše stížnosti neřeší – vodu máme odebírat z vodovodního řádu. Domnívala jsem se, že na základě naší stížnosti zakážou sousedovi:
- mytí aut na zahradě, čímž by nedocházelo k vsakování vody do půdy, nedocházelo by k poškozování majetku, půdy i vody,
- používání postřiků na likvidaci zeleně na našem plotě
Prosím, poraďte, co mám udělat a kam se obrátit, aby byla sjednána náprava. Děkuji Zdislava

ODPOVĚĎ:
Vaše domněnky, jak by mělo být ve věci rozhodnuto, jsou správné, nicméně nelze očekávat, že magistrát v této věci něco zásadního udělá, v podstatě k tomu nemá ani pravomoc. Jediný, kdo má pravomoc rozhodnout o tom, čeho se má soused zdržet, je soud. Proto doporučuji obrátit se na soud s tzv. sousedskou žalobou, kterou se budete domáhat Vámi zmíněných nároků s odůvodněním, že soused svým chováním zasahuje do Vašich práv nad míru přiměřenou místním poměrům a navíc Vám svým chováním způsobuje škodu. Pokud bude možné škodu vyčíslit, doporučovala bych navíc podat i žalobu na náhradu majetkové škody. Bylo by dobré si zajistit i nějaké svědky, kteří by byli schopni dosvědčit sousedovo chování, případně si pořídit nějakou fotodokumentaci o tom, co Vám soused provádí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.