Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak je možné se bránit, pokud sousedovi nájemníci ničí moji nemovitost. Mám na malém městě po rodičích rodinný dům. Používáme jej jako chalupu. Dům je v řadové zástavě hned u hlavní silnice 1. třídy směr na Slovensko. Vedlejší nemovitost soused rodák z města pronajímá vietnamským prodejcům objekt, ten je 2010 dodatečně zkolaudován jako rodinný dům a v tomto objektu je řádná provozovna smíšeného zboží a potravin.

Sousední dům není v řadě, ale je zastrčen do dvora, plocha kolem domu je vedena na katastru nemovitostí jako zahrada a tím vzniká problém. Vietnamský prodejce otevře provizorní dřevěná vrata a tím si zákazníci najíždí jako do dvora, používají tuto plochu jako parkoviště. Letos (2016) jsme opravili naši zeď domu, která sousedí po celé délce s tímto dvorem a po týdnu byla poničena, díra v zateplení do hloubky tak 20cm a poničená fasáda domu. Vietnamský prodejce samozřejmě o ničem neví a majitel domu, že si to mám vyřídit s tím pronajímatelem, ten mi samozřejmě nerozumí. Jde mi o to, jak donutit některé úřady, aby plocha kolem domu nebyla využívaná jako parkoviště. Průjezd je kolem 3m, vozidla mnohdy couvají zpět na hlavní silnici a mnohdy může dojít k nehodě. Teď na chalupě trávíme prázdniny a sama jsem takové situace viděla, jednou dokonce linkový autobus na hlavní silnici, musel prudce zabrzdit kvůli autu couvajícímu z tohoto provizorního parkoviště. Dle osloveného projektanta plocha menší než 300 m2 nemusí projít stavebním řízením, tedy změny užívání plochy. Mám jen obavy, aby opět nedošlo dalšímu poškození mojí nemovitosti. Na můj podnět zaslaný na stavební úřad je objekt využíván řádně dle živnostenského úřadu, jen je tam doslovně napsáno, že plocha je vedena jako zahrada a ne parkoviště. Majiteli domu jsem v tom roce 2010 podepsala souhlas na stavební povolení, avšak o využití plochy jako parkoviště nebyla zmínka. Majitelka sousední nemovitosti, která sousedí z druhé strany, taktéž nesouhlasí s využitím plochy jako parkoviště, protože její zeď je na hranici s touto plochou jako naše. Jaké jsou možnosti ochrany našeho majetku? Nebo jak mi bylo sděleno ze stavebního úřadu, mám právo při poničení našeho majetku zavolat policii ČR, nebo občanskosprávní spor. Bohužel celoročně nejsme v této nemovitosti a pokud na to poničení dojdeme za týden nebo měsíc, tak nevím co policie ČR s tím udělá. Předem děkuji za Vaši radu Miroslava

ODPOVĚĎ:
První možností je, jak sama uvádíte – občanskoprávní spor. Předně vyzvěte nájemníka i vlastníka nemovitosti písemnou předžalobní výzvou, aby se zdržel daného jednání, které poškozuje Vaši nemovitost (vzor zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obchodni-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-podnikatelu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014). Ve výzvě je nutné řádně popsat, čeho se má vlastník/pronajímatel zdržet.
Pokud by nebylo reagováno na tuto výzvu, je zde možnost vedení soudního sporu v této věci a domáhání se svých práv před příslušným soudem (v případě této varianty doporučuji kontaktovat advokáta za účelem Vašeho právního zastoupení před soudem, kontakt zde: www.advokatikomora.cz).
Další možností je pak řešení skrze policii, jako trestný čin poškození cizí věci či přestupek – zde záleží na výši vzniklé škody. Samozřejmě pokud na škodu přijdete až po delší době, bude značně obtížné prokázat, kdo ji způsobil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.