Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme pozemek v Liběchově, který vlastníme od roku 1995 a nyní ho prodáváme. Přes pozemek vede podzemní kabel nízkého napětí cca 10 metrů nad spodní hranou pozemku. Je zrovna v místě, kde je nejlepší stavět, pak je pozemek prudce do kopce. Kabel vede k pěti chatám, kteří platí elektřinu ČEZu.

ČEZ se vyjádřil, že kabel není v jejich majetku. Zahájil jsem tedy stavební řízení na odstranění kabelu. Dozvěděli jsme se tam od zástupce ČEZu, že ho v 90. letech kopaly zřejmě Kralupské rozvodárny (nebo chataři sami), ale nedošlo k předání hospodářskou smlouvou do vlastnictví ČEZu, tudíž není v jejich majetku. Na stavebním řízení se k němu vlastník nepřihlásil a stavební povolení nebylo nalezeno. Bylo nám ČEZem doporučeno vytyčení všech kabelů na pozemku. Neznámý kabel technik ČEZu vytyčil a řekl nám opět, že není v jejich majetku. ČEZ tedy distribuuje elektřinu přes kabel, který mu nepatří. Jak zjistit vlastníka kabelu? Kdo o tom rozhodne? Kdo zaplatí chatám novou přípojku, pokud k tomuto kabelu není stavební povolení? Je nutné k řešení vlastníka vytyčit hranice pozemku, nebo je průkazný katastr nemovitostí? Pokud nebude stavební povolení a nebude známý vlastník, můžeme kabel na našem pozemku přestřihnout? Pokud se ukáže, že ČEZ distribuoval elektřinu přes náš pozemek bez stavebního povolení, máme nárok na odškodnění? Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že v katastru nemovitostí kabel jako věcné břemeno zapsán není, takže katastr nemovitostí odpověď na otázku, kdo je vlastníkem, nedá. Postupovala bych tedy podle ust. par. 1045 až 1050 občanského zákoníku o přivlastnění, kde je uvedeno, že pokud tomu nebrání zákon ani právo jiného, může si každý přivlastnit věc, která nikomu nepatří. Tedy mohl byste se začít chovat jako vlastník kabelu. Jiná věc je věc vedení elektřiny, kdy chatám užívajícím elektřinu přes kabel vzniklo vydržením věcné břemeno vedení elektřiny (pokud elektřinu užívají přes kabel déle než deset let).
K Vašim dotazům tedy uvádím, že pokud není o vedení přípojky v katastru žádná smlouva, vlastníka nezjistíte, proto je dle mého názoru zbytečné vytyčovat, kudy kabel vede. Sám byste kabel neměl přestřihávat s ohledem na výše zmíněný vznik věcného břemene, mohl byste ovšem po chatách požadovat úhradu za věcné břemeno a po ČEZu nájem za vedení elektřiny kabelem, který jste si s ohledem na neexistenci vlastníka přivlastnil. Odškodnění za vedení elektřiny od ČEZu by dle mého názoru nebylo vymahatelné, neboť těžko prokážete, že Vám vedením kabelu vznikla nějaká škoda.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.