Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pozemek (mimo zastavěnou část obce) na jehož části je břemeno (zřídil jsem pouze pro sousední pozemky) pro chůze a jízdy, ale napříč mého pozemku vede vyšlapaná cesta se kterou nesouhlasím. Město argumentuje zachováním zvykové pěší cesty přes tuto lokalitu. Mohu nějak uplatnit vlastnická práva? Děkuji, Dalibor.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě představuje „vyšlapaná cesta“ účelovou komunikaci dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích. Dle tohoto ustanovení je totiž účelovou komunikací pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.
Pakliže se jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci (což ze znění dotazu předpokládám), vztahuje se na ni tzv. právo obecného užívání. Dle § 19/1 zákona o pozemních komunikacích smí každý užívat pozemní komunikace (tedy i veřejně přístupné účelové komunikace) bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny. Uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace.
Ze znění dotazu rovněž (nepřímo) dovozuji, že ke vzniku předmětné účelové komunikace došlo na Vašem pozemku již v minulosti, tzn. že tato účelová komunikace existuje na Vašem pozemku tzv. od nepaměti. Tato skutečnost je podstatná pro vyřešení otázky, zda je pro existenci účelové komunikace zapotřebí Váš souhlas. Jedná-li se totiž o účelovou komunikaci, která existuje tzv. od nepaměti, není případný nesouhlas aktuálního vlastníka předmětného pozemku právně relevantní.
Přehledně zpracované téma účelových komunikací naleznete např. zde:
http://www.epravo.cz/top/clanky/kdyz-mi-lide-chodi-po-pozemku-aneb-ucelova-komunikace-102139.html
Přestože se ve Vašem případě jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci, která podléhá právu obecného užívání, existuje samozřejmě možnost, jak užívání této účelové komunikace omezit či zcela vyloučit. V tomto ohledu je nutné zohlednit dva právní předpisy:
1/ Zákon o pozemních komunikacích:
Dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích platí, že příslušný silniční správní úřad může na žádost vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie ČR upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů (např. vlastnického práva) tohoto vlastníka.
S žádostí o úpravu či omezení veřejného přístupu na předmětnou účelovou komunikaci se proto můžete obrátit na místně příslušný silniční správní úřad, kterým je dle § 40 zákona o pozemních komunikacích obecní úřad obce s rozšířenou působností.
2/ Zákon o ochraně přírody a krajiny:
Jelikož se Vámi vlastněný pozemek nachází mimo zastavěné území obce, je nutné postupovat rovněž dle § 63/1 zákona o ochraně přírody a krajiny. Dle tohoto ustanovení není dovoleno zřizovat nebo rušit veřejně přístupné účelové komunikace, stezky a pěšiny mimo zastavěné území obce bez souhlasu příslušného orgánu ochrany přírody.
Souhlas se zrušením veřejně přístupné účelové komunikace, stezky nebo pěšiny (mimo zastavěné území obce) dává pověřený obecní úřad (§ 76/2 písm. d) zákona o ochraně přírody a krajiny).
Možnosti, jak lze regulovat či zcela vyloučit veřejné užívání účelové komunikace, jsou tedy dosti omezené (přesto se o to samozřejmě můžete pokusit).
Ve své odpovědi se zmiňuji o pověřených obecních úřadech a o obecních úřadech obcí s rozšířenou působností. Pro Vaší lepší orientaci proto doplňuji:
- seznam pověřených obecních úřadů naleznete zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_obc%C3%AD_s_pov%C4%9B%C5%99en%C3%BDm_obecn%C3%ADm_%C3%BA%C5%99adem
(popř. v příloze 1 zákona o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností) ;
- seznam obcí s rozšířenou působností naleznete zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_obc%C3%AD_s_roz%C5%A1%C3%AD%C5%99enou_p%C5%AFsobnost%C3%AD
(popř. v příloze 2 zákona o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností) ;
- správní obvody obcí s pověřenými obecními úřady a obcí s rozšířenou působností jsou vymezeny ve vyhlášce o stanovení správních obvodů obcí s pověřeným obecním úřadem a správních obvodů obcí s rozšířenou působností.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny
zákon č. 314/2002 Sb. , o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností
vyhláška č. 388/2002 Sb. , o stanovení správních obvodů obcí s pověřeným obecním úřadem a správních obvodů obcí s rozšířenou působností
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.