Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz na majetkové vyrovnání nemanželů. S partnerem jsem byla zasnoubená, máme dvě děti, 1 a 3 roky, nicméně ke svatbě nikdy nedošlo a z různých důvodů, které bych nerada konkretizovala, jsem ze společné domácnosti nedávno odešla. Žili jsme tedy spolu jako druh a družka, zhruba 4 roky.

Jde mi hlavně o majetkové vyrovnání, koupili jsme dům za kupní cenu 14,5 milionu, na který jsme si vzali společnou hypotéku ve výši 9 milionů. Počáteční investice byla nestejnoměrná (v podstatě jsme oba dali hotovost, kterou jsme měli ušetřenou) - já platila 600 000, přítel 4,9 milionu. Hypotéku máme psanou na oba, a jsme spoluvlastníky této nemovitosti (podle katastru každý vlastní 1/2). Bonitní kvůli hypotéce byl hlavně přítel, já jsem plánovala mateřskou dovolenou, na které jsem dodnes (05.05.2016). V tuto chvíli bydlíme odděleně, o děti zájem má a nějaké peníze mi na ně platí. Zatím si nejsem jistá, že mám řešit svěření do péče a alimenty soudní cestou, protože to vyvolá velký odpor z jeho strany a nerada bych vztahy ještě vyhrotila. Vzhledem k tomu, že nejsme manželé, ani žádný rozvod neproběhne.
Dotaz číslo jedna tedy zní - pokud se domluvíme na návštěvách dětí, má to nějakou váhu, nebo je pro mě lepší, aby tuto dohodu potvrdil soud? Osobně si myslím, že k soudu nechce hlavně kvůli dětem, časem má v plánu požadovat střídavou péči, a v tuto chvíli by jí pravděpodobně nedostal (děti jsou malé, mladší je kojený). Pokud by to v tuto chvíli před soud nešlo, a po několika letech zažádal o svěření do péče otec jako první, budu jako matka v nevýhodě?
Dotaz číslo dva: ohledně majetku mám trochu strach. Přítel v domě bydlí nadále, prodat ho odmítl. Hypotéku vždy platil ze svého vlastního účtu, a platí jí nadále. Bohužel tvrdí, že bych mu měla platit polovinu hypotéky, a ještě vypočítal své náklady na opravy a údržbu domu, které vzrůstají každý měsíc a údajně je po mě bude v budoucnu chtít. Přesto, že v domě s dětmi již nebydlím. Na jakou část domu mám podle práva nárok? Mohu svou polovinu například pronajmout, abych byla schopná platit polovinu hypotéky? Nebo - pokud on platí dobrovolně hypotéku celou, je v právu, pokud mi hrozí, že po pár letech na něj ráda darem svou polovinu nemovitosti převedu, nebo mě nechá zpětně doplatit polovinu splátek?
Jaký postup by mi navrhoval právník? Moc děkuji za odpověď. Romana

ODPOVĚĎ:
K jednotlivým dotazům:
1. pokud se domluvíte na styku s dětmi a tato dohoda nebude potvrzena soudem, je to v pořádku až do okamžiku, kdy nastane nějaký problém. Pokud není rozsudek, není povinen ani jeden z rodičů dodržovat to, co si domluvili. Pokud rozsudek je, jsou rodiče povinni ho dodržovat pod sankcí např. pokuty ze strany soudu, exekuce apod. Tedy prakticky - pokud byste měli domluveno, že se otec s dětmi bude stýkat např. v sobotu a Vy jste se rozhodla mu najednou styk bezdůvodně neumožnit, on s tím nic nenadělá. Pokud máte rozsudek, tak v případě neumožnění styku se otec může obrátit na soud či na policii. Je úplně jedno, kdo zažádá o svěření dětí do péče jako první, nemá to na nic vliv. V rámci soudního řízení se zkoumá, jak jsou rodiče schopni o děti pečovat, nikoliv to, kdo podal návrh.
2. je pravda, že pokud je nemovitost v podílovém spoluvlastnictví, tak by se na splátkách hypotéky měli oba spoluvlastníci podílet společně. Nicméně pokud on v domě bydlí a Vy již nikoliv, máte po něm právo požadovat nájem, jelikož užívá celou nemovitost, která z id. 1/2 patří Vám. Svou polovinu domu sice pronajmout můžete, nicméně k tomu, abyste ji pronajala, byste musela mít souhlas druhého spoluvlastníka, tedy přítele. Domáhat se po Vás poloviny splátek hypotéky přítel může, ale jen 3 roky zpětně z titulu bezdůvodného obohacení, neboť je zde tříletá promlčecí doba. Osobně bych Vám doporučovala co nejdříve vyřešit vlastnictví k nemovitosti, tedy převést na něj svůj podíl s tím, že on Vás vyplatí - samozřejmě se zohledněním hypotéky, kterou bude do budoucna platit sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.