Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 jsme pořídili rodinný domek cca. z roku 1890 se zahradou. Lokalita nebyla v katastru nemovitostí digitálně zaměřena - tedy informace z online katastrálních map byly zavádějící a při koupi jsme nedělali geodetické zaměření pozemku. 2015 proběhla digitalizace katastrálních map a v 03/2016 přišla výzva od Lesů ČR na odstranění všech staveb, které jsou na jejich pozemku (gril, pergola, plot), který je veden jako lesní a ukončení užívání (s tím že nesmíme ani sekat trávu).

Snažili jsme se pozemek odkoupit či pronajmout, ale dostali jsme zamítavé stanovisko. Celá situace nám přijde absurdní, pozemek lesy vzhledem k blízkosti našeho RD stejně není využitelný pro plnění funkce lesa a zahrada k domku prokazatelně patří víc než 100 let. K mému dotazu, je možné se nějakým způsobem domoci pozemku, který je více než 100 let využíván jako zahrada? (lze doložit historickými foty). Nevztahuje se na tento případ vydržovací právo? Jak by postupovali v případě, že by na pozemku ještě stála stodola? Přílohy pro zorientování - žádost a zamítavé stanovisko lesy ČR. Předem velice děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem David

ODPOVĚĎ:
V případě, kdy jste nemovitosti koupili v roce 2012, podle mého názoru věc pro vás řešitelná zatím není.
Obecně by věc byla řešitelná v rámci tzv. mimořádného vydržení, které zavádí nový občanský zákoník. Řádné vydržení zde uplatnitelné není, neboť neprokážete právní důvod, na kterém se má držba zakládat. Mimořádné vydržení reflektuje výjimečně dlouhou dobu trvání držby, ovšem jsou zde mnohonásobně delší vydržecí doby, což je právě problém, pokud jste nemovitosti zakoupili v roce 2012. Dle ust. § 1095 NOZ držitel vydrží vlastnické právo, uplyne-li doba dvojnásobně dlouhá, než jaké by bylo jinak zapotřebí, a to aniž by musel prokázat právní důvod, na kterém se jeho držba zakládá. Uvedený závěr ovšem neplatí, pokud se držiteli prokáže nepoctivý úmysl (např. lest či podvod). Předpokladem mimořádného vydržení tedy je uplynutí dvojnásobné doby oproti standardním zákonem stanoveným lhůtám vydržení, tzn. u věcí movitých 6 let a u věcí nemovitých 20 let.
Pokud tedy budete nemovitosti užívat po dobu 20 let, teprve se můžete domáhat vzniku vlastnického práva vydržením.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.