Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ve věci mezi mnou a Obecním úřadem. Dnes (28.05.2016) 23.06.2016 v 17.00 hodin proběhne na obecním úřadu VEŘEJNÉ PROJEDNÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU. Má se zde projednávat změna u pozemků, které byly již dříve zaneseny do územního plánu jako stavební pozemky. Nyní by tyto pozemky měly být vyjmuty, a to bez mého souhlasu.

Tím vlastně dojde k znehodnocení těchto mých pozemků a znemožnění prodejte těchto pozemků pro stavební účely. Rovněž touto změnou znemožní nyní, třeba i našim dospívajícím dětem, stavbu na těchto pozemcích nebo jiné mladé rodině, která by zde měla zájem si postavit. Proto bych se ráda zeptala zda může Obecní úřad sám navrhnout a hlavně takto schválit změnu územního plánu a já jsem nucena s tímto souhlasit nebo nejpozději do 7 dnů ode dne projednání uplatnit připomínku nebo námitku, která bude asi bezpředmětná. Prosím o právní poradu co možná nejdříve, jelikož projednání proběhne již dnes (28.05.2016) odpoledne. Přeji hezký den. Děkuji, Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Zastupitelstvo obce je oprávněné dle stavebního zákona provést změnu územního plánu, a to na základě vlastního podnětu – tedy obec sama (zastupitelstvo) může bez jakéhokoliv podnětu od třetí osoby nebo např. vlastníka dotčeného pozemku, přistoupit ke změně územního plánu. Nicméně musí tak učinit způsobem stanoveným stavebním zákonem (č. 183/2006 Sb.).
Jako vlastník dotčeného pozemku máte, jak sama uvádíte, možnost se této změně územního plánu bránit, a to právě ve formě námitek. Námitky je třeba uplatnit nejpozději do 7 dnů ode dne veřejného projednání návrhu změny územního plánu.
Námitka musí obsahovat označení osoby, která ji podává, označení orgánu, ke kterému směřuje, označení věci, které se týká, čeho se domáhá daná osoba, odůvodnění, údaje podle katastru nemovitostí dokladující dotčená práva a vymezení území dotčeného námitkou. Dále je nutné datovat a podepsat takovou námitku.
Pokud je námitka podána včas, musí se jí daný orgán zabývat a musí o ní vydat rozhodnutí. I pokud by bylo rozhodnuto ve Váš neprospěch, můžete se proti tomuto rozhodnutí dále bránit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.