Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Více jak 35 let (1980-2016) ) zkolaudovaná nemovitost – rodinný domek. Přes septik připojena k veřejné kanalizaci, do které je odváděna splašková i dešťová voda. Řádně placeno stočné. Vlastník kanalizace vybudoval novou splaškovou kanalizaci s ČOV. Požaduje po vlastníku nemovitosti vyřazení septiku a realizovat nové připojení nemovitosti přímo na splaškovou kanalizaci.

To vše na náklady vlastníka nemovitosti. Dotaz: Má vlastník kanalizace na výše uvedený požadavek právní nárok. Musí vlastník nemovitosti hradit náklady vybudování nové kanalizační přípojky za uvedených podmínek? Děkuji, Radim

ODPOVĚĎ:
Z dotazu bohužel nevyplývá, kdo je ve Vámi popsaném případě vlastníkem kanalizace.
Pro zodpovězení Vašeho dotazu je klíčový § 3/6 a 8 zákona o vodovodech a kanalizacích, dle něhož platí, že:
- obecní úřad může v přenesené působnosti rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné;
- kanalizační přípojku pořizuje na své náklady odběratel, není-li dohodnuto jinak;
- vlastníkem přípojky je osoba, která na své náklady přípojku pořídila.
Vzhledem k tomu, že v dotazu uvádíte: „vlastník kanalizace … požaduje po vlastníku nemovitosti … realizovat nové připojení nemovitosti přímo na splaškovou kanalizaci … “, předpokládám, že vlastníkem kanalizace je ve Vámi popsaném případě obec, která (resp. její obecní úřad) je zároveň oprávněna uložit vlastníkovi povinnost se na nově vybudovanou kanalizaci připojit.
Je nerozhodné, zda má vlastník pozemku zároveň řádně povolenou např. suchou jímku nebo čistírnu odpadních vod.
Postup obecního úřadu se tedy dle Vašeho dotazu jeví jako oprávněný (pro učinění konkrétnějšího závěru by však bylo nutné seznámit se zejména s textem předmětného rozhodnutí obecního úřadu).
V této souvislosti upozorňuji, že povinnost připojit se ke kanalizaci musí být obecním úřadem uložena každému vlastníku pozemku (resp. stavby) zvlášť, a to jako výsledek individuálně vedeného správního řízení (jehož účastníkem se vlastník pozemku samozřejmě stane). V rámci tohoto správního řízení je vlastník pozemku oprávněn vznášet své námitky, nahlížet do správního spisu, navrhovat důkazy apod. Ve správním řízení musí obecní úřad zkoumat, zda jsou splněny podmínky pro nařízení připojit se ke kanalizaci (zejména pak musí obecní úřad zkoumat, je-li připojení ke kanalizaci v daném případě technicky možné).
V této souvislosti upozorňuji na výkladové stanovisko Ministerstva zemědělství (do jehož gesce spadá i problematika vodního hospodářství, vodovodů a kanalizací), dostupné např. zde:
http://eagri.cz/public/web/mze/voda/legislativa/vyklady/zakon-vodovody-kanalizace/?pos=0
dle jehož závěrů je k úhradě nákladů spojených s povinným připojením ke kanalizaci povinen ten, kdo dal k vydání nařízení podnět. Toto výkladové stanovisko je v tomto bodě přinejmenším sporné (stanovisko bylo navíc vydáno před delší dobou), v každém případě může vlastník pozemku na závěry tohoto stanoviska v rámci správního řízení poukazovat a dovolávat se toho, aby byly náklady připojení jeho pozemku ke kanalizaci neseny obcí.
Obecní úřad se může s vlastníkem pozemku rovněž dohodnout na tom, že náklady připojení ke kanalizaci ponese vlastník pozemku jen zčásti či dokonce vůbec (v tomto ohledu nicméně vše závisí na rozhodnutí obecního úřadu).
Proti nařízení připojit se ke kanalizaci je možné se odvolat (neboť se jedná o běžné správní rozhodnutí).
Pokud by se vlastník pozemku nebyl ochoten připojit ke kanalizaci (navzdory pravomocnému rozhodnutí obecního úřadu), je vydané rozhodnutí obecního úřadu exekučním titulem podle správního řádu (tzn. že splnění nařízené povinnosti by se mohl obecní úřad domáhat např. opakovaným ukládáním donucovacích pokut).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.