Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním parcelu 5804 m2 a přišla mi tato zpráva: "Pozemek plní mimoprodukční funkci lesa a je významný pro zdraví obyvatel Prahy. Tato skutečnost je význačným veřejným zájmem, který v tomto případě musel právní orgán upřednostnit před zájmy vlastníka (-precedens! ).

Dále musel vzít v úvahu rovnost všech lidí ve svých právech a pokud by v tomto konkrétním případě příliš navýšil a upřednostnil vlastnické právo nad zájmem na ochraně a existenci lesa - PUPFL, znamenalo by to ve svém důsledku jisté ohrožení existence dalších pozemků určených k PUPFLu na území celé Prahy." Jak se mohu bránit, když rozhodnutí o lese (bezlesí) bylo učiněno za socialismu (1979, 1980, 1985 Národním výborem), který politicky brojil proti soukromému vlastnictví. Tato zpráva mi přišla z odboru ochrany prostředí - státní správy lesů, jako rozhodnutí, že pozemek dle katastru je pozemek určený k plnění funkce lesa ve smyslu § 3 odst. 1 pís. b) lesního zákona správního řízení odst. 3 §3. Jelikož na pozemku nikdy les vysazen nebyl, ale přesto je chybný zápis v katastru, který jsem iniciovala změnit, ale právě katastr po mě chce rozhodnutí v pochybnostech, aby to mohla opravit. V územním plánu nejsem jako využití LR (lesní porost) ale pro využití NL - trvalý travní porost = zemědělské využití. Díky, Denisa

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že jste se na orgán státní správy lesů obrátila s návrhem na tzv. rozhodnutí v pochybnostech (dle § 3/3 lesního zákona), přičemž tento orgán rozhodl o tom, že Vámi vlastněný pozemek spadá do kategorie pozemků určených k plnění funkcí lesa.
Vzhledem k tomu, že cestou § 3/3 lesního zákona se Vám tedy druh předmětného pozemku změnit nepodaří, nezbývá Vám, než se obrátit na místně příslušný stavební úřad s žádostí o změnu využití Vámi vlastněného pozemku (v tomto ohledu předpokládám, že Vámi vlastněný pozemek je v katastru nemovitostí veden jako lesní pozemek, z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi dále vycházet).
Je zapotřebí, abyste kontaktovala místně příslušný stavební úřad s žádostí o vydání územního rozhodnutí o změně využití území. Toto územní rozhodnutí je totiž (dle § 80/2 písm. e) stavebního zákona) zapotřebí ke změně druhu pozemku, zejména zřizování, rušení a úpravy vinic, chmelnic, lesů, parků, zahrad a sadů.
S ohledem na rozlohu Vámi vlastněného pozemku bude zapotřebí vydání územního rozhodnutí, tzn. že věc nebude možné vyřídit bez ingerence stavebního úřadu, přičemž nepostačí ani územní souhlas (jak vyplývá z § 80/3 písm. c) a § 96/2 písm. d) stavebního zákona).
Před tím, než stavební úřad vydá územní rozhodnutí o změně využití území, vyžádá si od orgánu státní správy lesů závazné stanovisko (jak vyplývá z § 14/2 lesního zákona, z § 4/2 písm. a) stavebního zákona a obecně z § 149 správního řádu).
Bude-li závazné stanovisko orgánu státní správy lesů záporné, stavební úřad Vaší žádosti nevyhoví a územní rozhodnutí nevydá. Proti zápornému závaznému stanovisku je však samozřejmě možné se bránit. V tomto ohledu je vhodné vědět, že:
- jestliže bylo v průběhu řízení (např. územního řízení) o žádosti vydáno závazné stanovisko (zde závazné stanovisko dle § 14/2 lesního zákona), které znemožňuje žádosti vyhovět, neprovádí správní orgán (zde stavební úřad) další dokazování a žádost zamítne;
- jestliže odvolání směřuje proti obsahu závazného stanoviska, vyžádá odvolací správní orgán potvrzení nebo změnu závazného stanoviska od správního orgánu nadřízeného správnímu orgánu příslušnému k vydání závazného stanoviska;
- nezákonné závazné stanovisko lze zrušit nebo změnit v přezkumném řízení, k němuž je příslušný nadřízený správní orgán správního orgánu, který vydal závazné stanovisko.
V průběhu územního řízení (tedy ještě před vydáním územního rozhodnutí či před zamítnutím žádosti o vydání územního rozhodnutí) je proto možné se proti zápornému závaznému stanovisku bránit prostřednictvím návrhu na přezkum tohoto závazného stanoviska. Po zamítnutí žádosti o vydání územního rozhodnutí (z důvodu záporného závazného stanoviska) je možné se proti takovému zamítavému rozhodnutí bránit odvoláním (v jehož rámci bude napaden obsah závazného stanoviska).
Vyloučena není ani následná soudní obrana proti zápornému závaznému stanovisku.
K možnostem obrany proti zápornému závaznému stanovisku se více dočtete např. zde:
http://www.epravo.cz/top/clanky/zavazne-stanovisko-a-jeho-prezkum-80129.html
http://www.epravo.cz/top/clanky/prezkum-zavazneho-stanoviska-a-opravne-prostredky-proti-nemu-97797.html
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že závazné stanovisko musí obsahovat poučení o možnosti podat opravný prostředek, musí být řádně odůvodněno (aby bylo přezkoumatelné) a musí z něho být patrno, kdo je vydal a podle jakého ustanovení zákona (§ 68 správního řádu).
Máte-li v úmyslu se proti zápornému závaznému stanovisku (resp. až bude vydáno) bránit některým ze shora uvedených způsobů, doporučuji Vám využít služeb advokáta, který se zaměřuje na oblast správního práva:
www.advokatikomora.cz
Podaří-li se Vám získat územní rozhodnutí o změně využití území (tzn. že stavební úřad povolí změnu druhu Vašeho pozemku z lesního pozemku např. na trvalý travní porost), bude nutné, abyste se obrátila na orgán státní správy lesů s žádostí o vydání rozhodnutí o trvalém odnětí Vašeho pozemku plnění funkcí lesa (§ 15 a násl. lesního zákona). V tomto případě se jedná o samostatné správní rozhodnutí, tzn. že pokud by orgán státní správy lesů Vaší žádost zamítl, bude možné, abyste se proti takovému rozhodnutí odvolala.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.