Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 nebo 2015 jsem od táty dostala 1/2 zahrady s chatou a druhou část můj starší bratr, táta má v DS věcné břemeno na dožití a podmínku, že po dobu trvání věcného břemene nezmění zahrada vlastníka. Já tam jezdit nebudu a ani nechci a žádný užitek z toho taky mít nebudu, i přesto se to napsalo na oba.

Bratr tam chce dělat velké nákladné opravy a po mně chce polovinu peněz i přesto, že já zahradu ani chatu nevyužívám a nebudu využívat. Konkrétně se jedná o zavedení vodovodu do země. Odkoupit zahradu nechce ani nemůže, nemá na to peníze, jeho výplata činí okolo 12.000Kč měsíčně plus nějaké benefity. Jsem na rodičovské a beru 8.000 Kč měsíčně a ještě víc jak 2 roky budu, můj muž je ve firmě jen jako konzultant a bere 4.500 Kč měsíčně. Jsem povinna mu přispívat přesnou polovinu, nebo když mu řeknu, že já to nechci tak on si to udělá na své náklady sám? Chtěla jsem se s ním dohodnout, aby mě informoval předem, co tam bude dělat a kolik to bude stát, ale vyjel na mě se slovy, že jednou není potřeba nic a pak je toho víc naráz za větší peníze. Jak se mohu bránit a co dělat? Děkuji Miroslava

ODPOVĚĎ:
V postavení spoluvlastníka máte právo podílet se na správě společné věci. Občanský zákoník v § 1129 stanoví, že k rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.
Zákon počítá s hlasováním o záležitosti. Každý ze spoluvlastníků má hlasy podle velikosti svého podílu. Ve Vašem případě 50%. Hlasování může proběhnout písemně, osobně na schůzce, ústně telefonicky a podobně. Forma předepsána není. Určitě ale doporučuji komunikovat písemně, aby byly Vaše jednání doložitelná.
Dle § 1129 odst. 2 obč. zák. pak platí, spoluvlastník přehlasovaný při rozhodování může navrhnout, aby o záležitosti rozhodl soud; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí.
Takový návrh k soudu je ale třeba podat do 30-ti dnů od učinění rozhodnutí.
Jinak pokud by bylo více spoluvlastníků a rozhodnutí by bylo přijato řádně, vznikla by i přehlasovaným spoluvlastníkům povinnost podílet se na nákladech zhodnocení, protože se tím zhodnotil i jejich podíl.
Ve Vašem případě bych tedy písemně sdělil, že s úpravami nesouhlasíte, případně se bránil soudně. Samostatným návrhem můžete také navrhnout zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Faktickou otázkou je, z čeho chce úpravy financovat. Doporučuji ale jednotlivé kroky konzultovat s advokátem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.