Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vlastníme 1/2 pozemku, který je veden jako Zemědělský půdní fond (druh pozemku: Ovocný sad cca 3000 m2- zhruba 42x 73 m), chceme tento pozemek rozdělit a z naší části udělat stavební pozemek, druhá strana nesouhlasí s naší představou rozdělení. Navrhuje rozdělení schválně tak, aby nebylo možné na dané parcele postavit dům (pozemek dlouhý ale úzký), ohrazuje se vysázenými ovocnými stromky.

Na nabídku finanční kompenzace anebo pomoci při přesázení nereaguje. Zjevně nás tam nechce. Jedná se o pozemek uprostřed obce se vší vybaveností – v územním plánu obce je pozemek zahrnut jako plánovaná zastavěná plocha. Bohužel druhá polovina je starého pána (strýc), který žije sám a zjevně nás tam nechce. My jsme mladí pracující lidé a na nákup nového pozemku nám nezbývají finance, jsme z toho nešťastni, přišly by jsme tím o krásný pozemek a možnost hezkého bydlení na úkor pár ovocných stromků v zahradě. Máme nějakou možnost vymoci si rozdělení dle našich představ (z obdélníku udělat dva čtverce??? ) anebo je to neřešitelná situace? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná situace je rozhodně řešitelná. Ze znění dotazu předpokládám, že pozemek je předmětem podílového spoluvlastnictví, přičemž 50 % tohoto pozemku vlastní Váš strýc a zbývajících 50 % vlastníte Vy.
V obecné rovině dle § 1140 občanského zákoníku platí, že:
- nikdo nemůže být nucen ve spoluvlastnictví setrvat;
- každý ze spoluvlastníků může kdykoli žádat o své oddělení ze spoluvlastnictví, lze-li předmět spoluvlastnictví rozdělit, nebo o zrušení spoluvlastnictví; nesmí tak ale žádat v nevhodnou dobu nebo jen k újmě některého ze spoluvlastníků.
Spoluvlastnictví se přednostně zrušuje dohodou všech spoluvlastníků (§ 1141/1 občanského zákoníku).
Není-li dohoda spoluvlastníků možná (což dle znění dotazu předpokládám), je nutné zrušit a vypořádat spoluvlastnictví soudní cestou (jak vyplývá z § 1143 občanského zákoníku). Podání žaloby na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví Vám tudíž lze doporučit. Uvedete-li v této žalobě důvody, které Vás vedou ke zrušení spoluvlastnictví (stavební záměr, příznivé nastavení územního plánu apod.), lze předpokládat, že soud Vaší žalobě vyhoví. Nadále se budu ve své odpovědi věnovat pouze variantě soudního zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.
Je-li to možné, rozhodne soud o rozdělení společné věci; věc ale nemůže rozdělit, snížila-li by se tím podstatně její hodnota (což ve Vašem případě nepředpokládám). Zemědělský pozemek může být rozdělen jen tak, aby dělením vznikly pozemky účelně obdělávatelné jak vzhledem k rozloze, tak i k možnosti stálého přístupu. To však neplatí, pokud má být pozemek rozdělen za účelem zřízení stavby, což je i Váš případ, tzn. že pozemek nemusí být ve Vašem případě rozdělen tak, aby byly nově vzniklé části účelně obdělávatelné (§ 1144/1 a § 1142/2 občanského zákoníku).
Při zrušení spoluvlastnictví rozdělením společné věci může soud zřídit služebnost (dříve věcné břemeno) nebo jiné věcné právo, vyžaduje-li to řádné užívání nově vzniklé věci bývalým spoluvlastníkem (§ 1145 občanského zákoníku). V tomto ohledu se může jednat např. o služebnost stezky či cesty, popř. o služebnost vody (vše samozřejmě závisí na přístupnosti obou budoucích polovin pozemku).
Pro přípravu žaloby na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.