Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud na společný plot, který dělí naše zahrady, si sousedka umístí popínavé rostliny, které zatěžují pletivo, bohužel vztahy nejsou mezi nami vpořádku. Proto dotaz, jelikož si neumím představit jak by to fungovalo (není možné se na ničem rozumně domluvit) pokud by došlo k poškození plotu vlivem jejich popí. rostlin břečťan, zimolez, trubač.

Písemně jsem ji požádala o odstranění rostlin ze společného plotu, pokud k tomu nedojde, náklady spojené s poškozením plotu, že si ponese sama a my se na nich odmítáme podílet. Stínící sít z naší strany jsme kvůli poškození plotu a na její písemnou žadost odstranili. Avšak sousedka naši žádost ignoruje. Jaký je v tuto chvíli postup? Má nárok vědomě poškozovat náš společný majetek i když si to nepřejem? A kdo bude platit, pokud dojde k poškození společného plotu né naším zapříčiněním? Pokud dojde k poškození plotu, za jak dlouho je povinna plot uvést do původního stavu? Existuje nějaký zákon který říká, že ten, kdo zapříčiní úmyslné poškození společného majetku, je povinen sjednat nápravu a uvést majetek do původního stavu? Ohledně rostlin, veškeré rostliny z naší zahrady jí vadí (žádná rostlina neprorůstá na její pozemek), přitom jsou zasazené půl metru od plotu, zatímco její přímo u plotu a logicky jelikož rostliny jsou popínavé všechny prorůstají na naš pozemek skrz plot. To je z její strany v pořádku? Jaké máme možnosti? S pozdravem děkuji za odpověd, Libuše

ODPOVĚĎ:
Ve všem případě se jedná o klasický sousedský spor, kdy z dikce zákona vyplývá, že "každý je povinen počínat si tak, aby jiného neobtěžoval či neohrožoval nad míru přiměřenou místním poměrům". Pokud sousedka jedná tak, že poškozuje Váš majetek, může čelit civilní žalobě, kterou se můžete domáhat, aby ustala v takovém počínání nebo vám nahradila způsobenou škodu nebo uvedla plot do původního stavu. Žádný zákon neupravuje, za jak dlouho to musí udělat, tuto lhůtu stanovuje svým rozhodnutím soud. Doporučuji v tomto případě veškeré výzvy směrem k sousedce vypracovat písemně pro potřeby případného doložení u soudního řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.