Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rámci dědictví jsem získala pozemek ornou půdu, kde vede příjezdová cesta od obecní cesty přes sousední pozemky - pole. Existuje nějaká nová právní úprava v občanském zákoníku, kde by byla přímo povinnost umožnit sousedovi vstup na pozemek přes vlastní území? Něco jako věcné břemeno?

Nebo je to věc domluvy a ten, kdo má pozemek uprostřed pole se tam nedostane, když např. ZD - majitel okolních pozemků ho tam nepustí? Děkuji, Zdena

ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník co do vzniku věcných břemen žádnou novinku nepřinesl. Věcné břemeno lze sjednat buď dohodou - úplatně nebo bezúplatně nebo např. i soudně, pokud by se osoba, která se nemůže na své pozemky dostat, domáhala zřízení věcného břemene průchodu či příjezdu, formou soudního řízení. Zde je samozřejmě riziko, že ve sporu bude vlastník takového pozemku úspěšný a majitelé pozemků, kteří nechtěli zřídit věcné břemeno dohodou, budou muset respektovat zřízení věcného břemene soudně a ještě uhradit náklady soudního řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.