Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Marně jsem se snažil najít v trestním zákoníku, jakého případného porušení zákona se konkrétní osoba dopustila, když mi na mém prokazatelném pozemku (dle vkladu do KN KÚ zaměřeného a označeného GPS souřadnicemi) zcela uřízla čtyři vzrostlé ovocné stromky, odřezala přívodní elektrický kabel včetně sloupku pro nadzemní vedení.

A především do výkopu na mém pozemku, zabetonovala sloupek pro budoucí oplocení, zhotovované taktéž v rozporu se stavebním zákonem. Na stavebním úřadě jsem ověřil, že nebyla splněna ohlašovací povinnost s přísl. náležitostmi. Děkuji za odpověď. Martin

ODPOVĚĎ:
Zde přichází v úvahu především trestný čin poškození cizí věci dle ust. § 228 trestního zákoníku, kterého se dopustí ten, Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou – tedy škodu ve výši nejméně 5.000,- Kč.
V případě úmyslného poškození elektrického vedení je zde možný postih i za trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení dle ust. § 276 trestního zákoníku, kterého se dopustí ten, kdo úmyslně poškodí obecně prospěšné zařízení nebo ohrozí jeho provoz nebo využívání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.