Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Problém určení polohy obecní cesty přes lesní pozemky soukr. vlastníků: Obec vlastní obecní lesní cestu, která vede i po 3 lesních pozemcích soukromých vlastníků. Vlastníci pozemků se domnívají, že obecní cesta byla časem při užívání poněkud posunuta a vede dnes (01.04.2016) přes zmíněné pozemky poněkud jinou trasou.

Domnívám se, že si tuto věc zavinili sami, když neznají svoje hranice z doby předávání lesů správci LČR či po digitálním zaměření někdy v roce 2010.
Vlastníci nyní chtějí, aby obec svou cestu zaměřila a uvedla věci "na správnou míru", aby oni nebyli poškozeni. Dle jejich názoru by cesta měla vést po jejich pozemku, ale polohově umístěna na jejich pozemcích jinak, navíc pravděpodobně místy, kde je v současné době neprůjezdná strž, která by se musela upravit na cestu. Sami nechtějí svoje pozemky zaměřovat kvůli nákladům na zaměření, nejraději by vše přenesli na obec. Obec ale vychází ze skutečnosti, že nyní tam je nějaká cesta, která vyhovuje, je desítky let bez problémů využívána, nemá tedy potřebu něco měnit. Navrhoval jsem jim, aby si zaměřili své pozemky, z toho pak bude patrná i cesta, s čímž oni ale nesouhlasí, nechtějí nést náklady na zaměření svých pozemků. Dotaz:
Je obec povinna v tomto případě aktivně, i když vlastně "z donucení" vlastníky, řešit tento problém vlastníků přilehlých pozemků? A pokud by k posunu došlo po zaměření, a cesta by se posunula do neprůjezdného místa, kde by se musela nově vytvořit a terén pro ni připravit, kdo by nesl náklady této změny, když všichni v dobré víře po desítky let využívají tuto cestu?
2. Hranice pozemků v obci
Zajímal by mě názor právníka, jak řešit hranice pozemků v obci. Víme z různých informací, že řada občanů nezjistitelným postupným posouváním hranic svých pozemků zabírá nyní obecní pozemky, což je ale těžko prokazatelné bez kompletního zaměření celé obce = obecních pozemků a tedy i hranic. Někde jsem četl, že kolem roku 2020 má nastat situace, že se navodí nový stav v celé republice tak, že v tom období užívané pozemky, tedy i ty které budou např. zasahovat či zabírat obecní pozemky, automaticky přejdou do vlastnictví toho, kdo je zabral a obec tedy o své pozemky přijde, neboť nelze 100% uhlídat různé zábory, které jsou léta např. občany cíleně vytvářeny. Zaměření celého katastru kvůli tomuto problému by činilo velké náklady pro obec, přičemž i po zaměření by takto mohl někdo opět tyto hranice neoprávněným záborem změnit. Jak postupovat, příp. je možné tento stav nějak vyřešit elegantně bez značných finančních nákladů na zaměřování katastru? Je pravda tedy, že kolem roku 2020 nastane stav popisovaný výše? Děkuji. Mojmír

ODPOVĚĎ:
K jednotlivým bodům dotazu:
1. obec nemá povinnost "z donucení" cokoliv nechat zaměřit, pokud se vlastníci domnívají, že hranice jejich pozemku zasahují do cesty, je plně v jejich kompetenci nechat si zaměřit své pozemky a na základě zaměření se teprve domáhat nápravy. Zde odkazuji na ust. § 1028 občanského zákoníku, z něhož vyplývá, že v případě neznatelných nebo pochybných hranic se vlastník pozemku může obrátit na soud a ten určí hranice buď podle poslední pokojné držby, a není-li to možné, podle slušného uvážení. Tato formulace je samozřejmě obecná a bohužel z ní vyplývá, že přesnou odpověď na určení hranic pozemků a zejména změnu trasy stávající cesty by dal až soud. Ovšem právě s ohledem na zásadu poslední pokojné držby by i soud dle mého názoru rozhodl tak, že cesta má zůstat na stávajících pozemcích, nikoliv ji "přenášet" za vysokých nákladů do strže.
2. Bohužel bez zaměření je problematické se bránit záboru obecních pozemků soukromými vlastníky. Pokud totiž k takovému záboru dojde a věc případně skončí u soudu, bude nutné hranice pozemků prokázat zaměřením. Ačkoliv jsem prostudovala různé zdroje, nikde jsem informaci o změně v roce 2020 nenašla a domnívám se, že taková změna nenastane, neboť by se příčila ústavně zaručeným principům (právo vlastnit majetek, ochrana vlastnického práva, …).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.