Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Obec si na mém pozemku po kanalizaci udělala asfaltovou cestu. S kterou jsem ale nesouhlasil s kanalizací ano, tam mám věcné břemeno. Přitom obecní cesta je hned vedle. Když jsem chtěl vyměnit metry za metry ať to sedí jak v realitě, tak v katastrálních mapách bylo mi to zamítnuto a ještě starosta řekl, že teď mají i cestu i ten svůj obecní pozemek.

Můžu si v takovémto případě ohradit svůj pozemek? (povolení na oplocení mám) byt i s kouskem asfaltu? Děkuji Leona

ODPOVĚĎ:
Pokud jste nesouhlasil s asfaltovou cestou na svém pozemku, postupovala obec protiprávně, pokud tam cestu zřídila a v tomto případě bych doporučila obrátit se na silniční správní úřad, případně na krajský úřad či posléze na Veřejného ochránce práv. Další možností je pak domáhat se soudně odstranění stavby či se domáhat úplatného zřízení věcného břemene cesty. Pokud si pozemek i s částí cesty oplotíte - na což máte bezpochyby právo, může se každý, kdo cestu užívá z nutné komunikační potřeby a domnívá se, že jde o pozemní komunikaci, obrátit na silniční správní úřad a žádat vydání rozhodnutí, jímž úřad nařídí odstranění pevných překážek z této komunikace. Silniční správní úřad má povinnost o návrhu na odstranění překážek z pozemní komunikace rozhodnout a v kladném případě nařídit odstranění překážky. Pokud úřad po provedeném řízení zjistí, že se nejedná o pozemní komunikaci, návrh zamítne. Z uvedeného tedy plyne, že si pozemek oplotit můžete, nicméně pokud se bude kdokoliv domáhat odstranění oplocení, hrozí Vá, že budete muset oplocení odstranit a případně ještě uhradit náklady správního či soudního řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.