Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním ideální polovinu rodinného domu, neužívám ji. Spoluvlastník dům užívá s dospělou dcerou k bydlení, řadu let neoprávněně, 2015 získal spoluvlastnictví. Vztah mezi spoluvlastníky je vyhrocený. Dům nelze rozdělit. Spoluvlastníci nemají peníze na vyplacení druhého spoluvlastníka. Podal jsem 2015 žalobu o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, za pár dní bude první soudní jednání.

Mám před soudem usilovat o prodej z volné ruky nebo o veřejnou dražbu? S prodejem z volné ruky musí souhlasit oba spoluvlastníci? Která ustanovení upravují prodej z volné ruky (kromě § 1141 ObčZ)? Jak snížit nebezpečí, že dům se zahradou bude prodán za nízkou cenu? Jak za této situace snížit náklady spojené s prodejem nemovitostí? Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 1143 občanského zákoníku stanoví, že rozhodne-li soud o zrušení spoluvlastnictví, rozhodne také o způsobu vypořádání spoluvlastníků. Způsoby možného vypořádání spoluvlastnictví jsou v zákoně uvedeny následovně a jedná se o taxativní, tedy konečný výčet: 1. rozdělení věci, 2. přikázání věci jednomu nebo více spoluvlastníkům za náhradu, 3. prodej věci ve veřejné dražbě. Soud postupuje tak, že nejprve zvažuje, zda je možné rozdělení věci, pokud není, pak zvažuje přikázání věci jednomu a pokud ani toto není možné, teprve poté využije možnosti veřejné dražby. Pokud ve vašem případě není možné reálně nemovitost rozdělit ani ji přikázat jednomu, pak navrhněte veřejnou dražbu. Za účelem veřejné dražby musí být vypracován znalecký posudek, který určí cenu nemovitosti. Vyvolávací cena je pak 2/3 odhadní ceny. Pokud nebude žádný, resp. bude jeden zájemce a ten uhradí 2/3 odhadní ceny, nijak se tomu bránit nelze. To je riziko veřejné dražby. Náklady spojené s prodejem nemovitosti jsou vždy náklady na právní servis, správní poplatky, znalecké posudky, … Snížit náklady můžete jen tím, že si dopředu zjistíte, kolik např. za právní servis budete muset uhradit a případně si to poptáte jinde.
Prodej z volné ruky, který je specifikován pouze ve Vámi zmíněném § 1141 se vůbec netýká soudních řízení, zde je nutný souhlas všech spoluvlastníků, jedná se tedy o případ, kdy je spoluvlastnictví vypořádáno dohodou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.