Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem ideální poloviny rodinného domku, druhou polovinu vlastnil Petr. Ani jeden z nás nemovitost neužíval. V nemovitosti totiž bydlela neoprávněně Petrova dcera (právní moc její povinnosti vyklidit domek: 2015). Na mé písemné výzvy k dohodě o vypořádání spoluvlastnictví Petr nereagoval.

Žalobu proti Petrovi o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví jsem podal 2015. I když Petr souhlasil 2006 s žalobou o vyklizení, 2015 mi poslal dopis, že nesouhlasí s vyklizením dcery. Prakticky tím znemožnil vyklizení domku. Petr teď převedl svoji polovinu domku na dceru, která má povinnost domek vyklidit. Stranou žalovanou v řízení o zrušení spoluvlastnictví tedy asi bude namísto Petra jeho dcera. Jak dosáhnu toho, aby soudní poplatek (a další náklady řízení) mi v případě úspěchu musel nahradit Petr, když asi přestane být účastníkem řízení? Popsaným jednáním zmařil výkon výsledku soudního řízení, s jehož vedením souhlasil a zapříčinil, že jsem musel podat a zaplatit žalobu o zrušení spoluvlastnictví. Děkuji, Drahoslav

ODPOVĚĎ:
Pokud Petr převedl vlastnické právo na dceru, pak dcera vstupuje do všech práv a povinností původního spoluvlastníka, tedy i do řízení o vypořádání spoluvlastnictví. Proto v případě neúspěchu ve sporu bude povinna Vám nahradit náklady řízení i uhrazený soudní poplatek, nelze nijak dosáhnout toho, aby Vám je nahradil Petr, když již není účastníkem soudního řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.