Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička bydlí v městském bytě, má možnost jej odkoupit za zvýhodněnou cenu. Nicméně nemá finance. Nabídla nám tedy, že pokud částku uhradíme, po roce byt přepíše na nás (dřív než za rok to možné není) a necháme ji tam dožít s tím, že bude hradit částku do fondu oprav a inkaso.

Jenže to začala řešit dost pozdě, takže peníze se musí odeslat nejpozději zítra (29.02.2016). Rád bych ji peníze zapůjčil/dal s tím, že za rok se byt přepíše na mne. Ale nevím, jak to ošetřit. Je to sice babička, ale člověk nikdy neví a z rodiny ji může kdokoliv cokoliv navykládat a tak, aby nakonec byt třeba nechtěla nepřepsat. Jakou smlouvu mám napsat? Nebo mi zaslat odkaz na stažení takové smlouvy? Popřípadě, kolik by stálo vypracování od Vás takové smlouvy?
A co by se stalo, kdyby byt byl teď napsán na babičku, já s ní měl smlouvu o tom, že to za rok na mne přepíše, a babička by zemřela. Bude byt součástí dědictví a nebo bude vyřazen z dědictví, protože bude existovat smlouva se mnou? Děkuji, Josef

ODPOVĚĎ:
V tomto případě bych doporučovala sepsat s babičkou smlouvu o zápůjčce peněz s termínem splatnosti např. za rok. V případě jejího úmrtí by závazek vrátit Vám peníze přešel v rámci dědického řízení na její dědice. Pro případ úmrtí lze dále doporučit, aby babička sepsala závěť, v níž byt připadne Vám. Je ovšem nutné respektovat zákonná ustanovení pro dědění ze závěti. Nevím, kolik má babička žijících dětí, proto je riziko, že pokud by měla babička ke dni úmrtí pouze tento byt, který byste měl zdědit, byla by závěť neplatná, protože v závěti opomenula své děti. Další možností je sepsat smlouvu o smlouvě budoucí darovací, kterou se zaváže, že za rok Vám byt daruje. Kdyby si to do té doby rozmyslela, můžete na základě této smlouvy podat k soudu žalobu, aby svému závazku z této smlouvy dostála a finální darovací smlouvu uzavřela. Opět pokud by v mezidobí zemřela, musel by tomuto závazku dostát některý z dědiců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.