Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme spolumajitelé ideální poloviny nemovitosti a pozemku a spolumajitelé mají postavenou garáž na společném pozemku. Oni se najednou 2016 (po 23 letech) rozhodli, že chtějí abychom jim naši část společného pozemku prodali. My ji ale prodat nechceme.

Chtěli bychom se zeptat, jestli je zákon, že jim naši část prodat musíme a nebo jestli stačí jen pronajmout či jak to dále řešit, aby se nenarušila ideální polovina. Děkuji, Milada

ODPOVĚĎ:
Podle principu, který je ostatně obsažen i v Ústavě ČR nikdo nemůže být nucen k tomu, co zákon neukládá. Žádný zákon, který by Vás v tomto případě nutil k prodání své poloviny majetku není. Jsou to spoluvlastníci, kteří po Vás něco chtějí, vyzvěte je proto, ať Vám učiní nabídku a trvejte na tom, že prodávat nic nechcete. Bude na spoluvlastnicích, ať vymyslí řešení, které bude vyhovat oběma stranám. Mimo prodej ve Vašem případě přichází v úvahu Vámi již zmiňovaný pronájem části pozemku a nebo zřízení tzv. reálného břemene.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.