Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spoluvlastník ideální poloviny domu společně s mou sestrou, která před časem zemřela. Svou polovinu odkázala druhovi, který se svůj podíl rozhodl prodat. Jak je to s předkupním právem, včetně času na rozhodnutí a zajištění částky, kterou druh po mě chce?

Dále by mne zajímalo, jak postupovat, když druh chce za polovinu domu přehnanou částku (oproti odhadu), kdy on se do domu nastěhoval před 10 lety, kdy investovala moje sestra pouze do svého bytu. Do její smrti zde nebyl ani přihlášený. Moc děkuji za odpověď. Kamil

ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník možnost uplatnit předkupní právo mezi spoluvlastníky značně omezil a upravuje jej tak, že zákonné předkupní právo platí jen v případech, kdy spoluvlastnictví vznikne bezesmluvně (např. v rámci dědictví závětí, soudního rozhodnutí apod.). Takové předkupní právo platí pouze šest měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví - poté předkupní právo zaniká. Na rozhodnutí a zajištění částky máte 3 měsíce od učinění nabídky ze strany spoluvlastníka. Pokud chce druh za polovinu domu přehnanou částku, je otázka, zda mu tuto částku bude ochoten uhradit případný jiný kupec. Fakticky předkupní právo funguje tak, že spoluvlastník má kupce, ujedná s ním cenu a za těchto ujednaných podmínek má povinnost Vám učinit písemnou nabídku. Vy ji buď přijmete či odmítnete a teprve poté on může nemovitost nabídnout kupci. Pokud by tomuto kupci následně prodal nemovitost za nižší cenu, než nabízel Vám, úspěšně se u soudu domůžete neplatnosti takové smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.