Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 50% spoluvlastníkem nemovitosti, která slouží k pronájmu. Druhý spoluvlastník bez mého souhlasu uzavřel s třetí osobou (říkejme jí ABC) nájemní smlouvu. Smlouvu jsem nikdy ani neviděla, vím jenom že existuje. Upozornila jsem ABC na neplatnost smlouvy, na toto nijak nereaguje, odmítá se mnou komunikovat.

Nájemné platí druhému spoluvlastníkovi, já z pronájmu nijak neprofituji. Tento stav trvá již od září 2015. Mohu po ABC požadovat hrazení poloviny nájmu přímo mně? Můžu se toho domoci soudně? Nebo musím žádat nejdřív soud o určení neplatnosti nájemní smlouvy? Mohu ABC žalovat za to, že z mého pohledu užíval nemovitost od září 2015 bezplatně, tj. dluží mi na nájemném? Mně totiž nevadí, že tam bydlí, ale vadí mi, že platí nájem pouze druhému spoluvlastníkovi. Podle mně by měl polovinu nájemného vyplácet mně. Je ABC úplně beztrestný, přestože o všem věděl a několikrát jsem ho upozornila, že nemá můj souhlas k tomu, aby nemovitost užíval. Vím, že mohu chtít po spoluvlastníkovi, aby mi vyplatil poměrnou část z nájmu, mně ale zajímá, jestli mohu postupovat obráceně, tj. požadovat zaplacení poloviny nájmu zpětně od září 2015 po ABC s tím, že následně se musí ABC domáhat vrácení části nájmu od druhého spoluvlastníka, kterému nájem platil. Důležité je, že o celé situaci ví, ví že s nájemní smlouvou musím souhlasit i já a přesto nijak nereaguje. Když jsem chtěla, aby nemovitost opustil a on odmítal, přivolala jsem policii a ti mi sdělili, že nemůžou nic dělat, že ABC má nájemní smlouvu (byť dle mého názoru neplatnou) a že vše musím řešit občanskoprávním soudem. Děkuji, Kateřina

ODPOVĚĎ:
v dané věci máte dvě možnosti - buď žalovat o neplatnost nájemní smlouvy, tedy absolvovat soudní řízení, které byste s velkou pravděpodobností vyhrála nebo se tvářit, že s nájmem souhlasíte a požadovat svou polovinu po spoluvlastníkovi z titulu bezdůvodného obohacení. Výsledkem první varianty bude následně Vaše právo nájemníka nechat vyklidit nebo uzavřít novou nájemní smlouvu s podpisy obou spoluvlastníků, kdy obsahem smlouvy by bylo ujednání, jakou částku nájmu bude nájemník jednotlivým spoluvlastníkům hradit. Za dobu, kdy v nemovitosti nájemník bydlel z titulu neplatné nájemní smlouvy byste po nájemníkovi mohla žádat bezdůvodné obohacení, přičemž nájemník by mohl požadovat poměrně uhrazené nájemné zpět po druhém spoluvlastníkovi. Pokud byste se tvářila, že s nájmem souhlasíte - tedy druhá varianta, nemusela byste absolvovat žádné jednání o neplatnost nájemní smlouvy, ale rovnou žádat bezdůvodné obohacení po spoluvlastníkovi, který inkasuje celý nájem. Tato varianta je z pohledu počtu hrozících soudních jednání a vymahatelnosti dle mého názoru reálnější.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.