Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

23.10.2013 mi má matka darovala byt (smlouva u notáře), totéž udělala na nátlak 29.11.2013 s mým synovcem, v tu dobu jsem byl mimo republiku a synovec byl na katastru rychlejší, několikrát se u něho domáhala vrácení bytu, ale marně, na katastru jsem se dozvěděl, že není žádná šance na navrácení, byť mám platnou smlouvu s dřívějším datem.

Nevím, co dál, protože hrozí, že má sestra se synovcem matku z bytu vyhodí, snaží se jí dotlačit do domova důchodců, můžete prosím poradit? Děkuji, Alois.

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že dřívější datum uzavření darovací smlouvy není pro vznik vlastnického práva k bytu rozhodné, neboť vlastnické právo k nemovité věci (zapsané v katastru nemovitostí) se v roce 2013 nabývalo až vkladem tohoto práva do katastru nemovitostí, nikoli tedy již uzavřením smlouvy (jak vyplývalo z § 133/2 Občanského zákoníku, platného do 31. 12. 2013).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že stejné pravidlo platí také dnes (10.03.2016), přičemž je zakotveno:
- v § 1105 občanského zákoníku, dle něhož platí, že převede-li se vlastnické právo k nemovité věci zapsané ve veřejném seznamu, nabývá se věc do vlastnictví zápisem do takového seznamu;
- v § 1100/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že převede-li strana (např. dárce) vlastnické právo k věci zapsané ve veřejném seznamu postupně několika osobám, stane se vlastníkem osoba, která je v dobré víře a jejíž vlastnické právo bylo do veřejného seznamu zapsáno jako první, a to i v případě, že její právo vzniklo později (tedy např. i tehdy, byla-li s touto stranou uzavřena darovací smlouva jako druhá v pořadí).
Pokud si Vaše matka se svým vnukem v darovací smlouvě nesjednala žádné podrobnější podmínky pro zrušení této smlouvy (a vrácení daru), může Vaše matka uplatnit po svém vnukovi právo na vrácení daru pouze ze dvou důvodů, které zakotvuje občanský zákoník:
1/ Odvolání daru pro nouzi:
Upadne-li dárce po darování do takové nouze, že nemá ani na nutnou výživu vlastní (nebo nutnou výživu osoby, k jejíž výživě je podle zákona povinen), může dar odvolat a požadovat po obdarovaném, aby mu dar vydal zpět nebo zaplatil jeho obvyklou cenu, nanejvýš však v tom rozsahu, v jakém se dárci nedostává prostředků k uvedené výživě. Obdarovaný se může této povinnosti zprostit poskytováním toho, co je k této výživě potřeba. Obdarovaný nemá povinnost podle odstavce 1, je-li sám v obdobné nouzi jako dárce (§ 2068 občanského zákoníku).
Právo odvolat dar nemá dárce, který si stav nouze přivodil úmyslně nebo z hrubé nedbalosti (§ 2071 občanského zákoníku).
2/ Odvolání daru pro nevděk:
Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny. Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě dárci blízké (§ 2072 občanského zákoníku).
Dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil, ale dozví-li se o tom dárce později, do jednoho roku ode dne, kdy získal vědomost o důvodu pro odvolání daru. Dědic dárce může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce. Je-li dar odvolán později a namítne-li obdarovaný opožděné odvolání daru, soud k odvolání daru nepřihlédne (§ 2075 občanského zákoníku).
Rozhodne-li se Vaše matka odvolat dar z některého ze shora uvedených důvodů, může tak učinit prostřednictvím dopisu, v němž identifikuje strany darovací smlouvy (tedy sebe a svého vnuka), specifikuje darovací smlouvu (např. uvedením data jejího uzavření), specifikuje předmět daru, popíše, v čem spočívá její nouze/v čem spočívá nevděk obdarovaného a výslovně obdarovaného vyzve k vrácení darovaného bytu. Nebude-li Váš synovec na odvolání daru reagovat jeho vrácením, nezbude Vaší matce, než se vrácení daru domáhat soudní cestou. Pro přípravu žaloby (popř. již pro přípravu odvolání daru) může Vaše matka využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
Vaše matka by se mohla zároveň domáhat zrušení darovací smlouvy s poukazem na nátlak, který na ní byl při podpisu této smlouvy činěn, tzn. že by Vaše matka mohla tvrdit, že darovací smlouvu uzavřela nesvobodně a tudíž absolutně neplatně (jak v roce 2013 vyplývalo z § 37/1 Občanského zákoníku). I v tomto případě platí, že nebude-li dohoda s Vaším synovcem možná, nezbude Vaší matce, než se zrušení darovací smlouvy domáhat soudní cestou.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných)
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.