Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1991 jsme koupili pozemek od mého strýce velmi levně, napsán na mne a manžela. Na koupi z větší části přidali moji příbuzní. Pak pozemek prodán a koupen v Podkrkonoší nový a postaven dům - vše z peněz z pozemku. Můj otec vše zařizoval kolem stavby a přidával peníze. Manžel měl milenky. Nechtěl zde nic pomáhat.

2013 se nastěhoval k milence. Mám si tu prý dělat co chci. 10/2014 rozvod. Smlouva o majetku podepsaná před úředníkem - dům bude patřit oběma, budeme se o něj starat oba a budeme se spolupodílet na nákladech. Eventuelně dům rozdělíme na 2 bytové jednotky. Ústně jsme domluveni, že dům necháme a bude pak dětí. Nyní nová milenka. On chce dům prodat. Na nákladech se nespolupodílí. Starám se sama. Žiju tu s nezaopatřenou dcerou. Mám práci v místě. Může mne donutit - přes soud - prodat dům? Jsou zde hlášeny i další 2 děti. Může soud přihlédnout k tomu, že finančně i fyzicky pomáhali zde moji příbuzní a chtěli, aby dům byl celé rodiny, ne proto, aby ex dům prodal? Do stavby nedal nic, stále má dluhy na soc. i zdrav. atd. Děkuji za odpověď. Děkuji, Ladislava

ODPOVĚĎ:
Doporučovala bych co nejdříve vyřešit Vaše manželské majetkové právo, neboť dle Vašeho líčení soudím, že změny názorů v souvislosti se změnou partnerek budou časté. Pokud to dobře chápu, vlastníte s manželem každý ideální polovinu domu. Při vypořádání takového spoluvlastnictví, pakliže by se dělo soudní cestou, soud přihlíží ke skutečnostem, které jste jmenovala. Tedy, kdo se finančně na domě a jakou měrou angažoval (peníze z výhradního vlastnictví jednoho z manželů – ve Vašem případě dar od příbuzných na koupi pozemku, z jehož výtěžku byl dům pořizován) kdo v domě bydlí, zda-li jsou dotčeny nezaopatřené děti, sociální a pracovní zázemí. Vše hovoří pro Vás, avšak pozor, podíl manžela nelze jen tak vymazat. Soud by mohl určit, že jeho podíl budete muset vyplatit. Proto je dobré sesumírovat veškeré dary, finanční pomoc, ale i práci Vašich příbuzných, zkrátka vše, čímž jste se na správě domu podíleli. Pokuste se případné nepeněžité hodnoty vyčíslit (kupříkladu u pomoci příbuzných na stavbě, jaká byla průměrná mzda dělníka na stavbě vykonávající činnost, se kterou Vám bylo pomáháno v danou dobu a v daném regionu). Především je pak ale nutné Vaše tvrzení prokázat, svědecké výpovědi, faktury, fotodokumentace, výpisy z účtů. Jakmile budete mít k dispozici tuto sumarizaci, požadujte odečtení této částky od finanční částky představující podíl manžela na nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.