Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelkou rodinného domu - jedná se o dvojdomek, kde byla bohužel při stavbě udělána společná střecha se sousedy, tj. majiteli druhého domu. Jde o eternitovou střechu, tj. jednotlivé palety kladené přes sebe. V minulosti jsem chtěla střechu opravovat, resp. udělat novou já, ale sousedi z finančních důvodů odmítli, nyní ji chtějí udělat novou oni, ale z finančních důvodů si to zase nemůžu dovolit já.

Pokrývačská firma mně již v minulosti řekla, že pokud se bude dělat nová střecha, musíme ji opět dělat společně, protože v případě, že by se dělala jen půlka, tak dojde k vážnému narušení střechy sousedů. Já jsem se vždy sousedů pouze zeptala a když mně řekli, že to řešit nebudou, tak jsem to neřešila. Jenže nyní chtějí dělat novou střechu oni, prozměnu já jsem se dostala do špatné finanční situace, ale to je bohužel nezajímá a chtějí svou polovinu vyměnit a tvrdí mně, že by k poškození mé střechy nedošlo apod. Chci se proto zeptat, zda můžou skutečně bez mého souhlasu svou polovinu vyměnit, i když tím vážně naruší moji střechu, může se jednat i o skryté narušeni. Děkuji, Nataša.

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu předpokládám, že výlučnou vlastnicí jednoho rodinného domu (poloviny dvojdomu) jste Vy, zatímco výlučnými vlastníky druhého rodinného domu (druhé poloviny dvojdomu) jsou Vaši sousedé (vlastnictví obou polovin dvojdomu je tudíž v katastru nemovitostí odděleno, jedná se tedy o dvě samostatné stavby).
Je-li tomu tak, nelze ve Vašem případě hovořit o spoluvlastnictví střechy (resp. o společné střeše). V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že střecha (krov, izolace i střešní krytina) není samostatnou věcí, nýbrž je součástí domu. Součást věci je vše, co k ní podle její povahy náleží a co nemůže být od věci odděleno, aniž se tím věc znehodnotí (§ 505 občanského zákoníku).
Ve Vašem případě je tedy střecha společná pouze fyzicky, tzn. že jedno těleso střechy překrývá oba rodinné domy, z právního hlediska je však vlastnictví střechy rozděleno, tzn. že Vy vlastníte tu část střechy, která překrývá Váš dům a Vaši sousedé vlastní obdobně druhou část střechy (je nesporné, že faktický stav se ve Vašem případě dostává do určité kolize se stavem právním).
Vaši sousedé jsou proto oprávněni přikročit k výměně střešní krytiny na své střeše, aniž by k tomu potřebovali Váš souhlas. Zároveň však samozřejmě platí, že vznikne-li Vám v přímé souvislosti s prováděnými pracemi škoda, bude možné požadovat po sousedech její náhradu.
Dle § 2900 občanského zákoníku platí, že vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na vlastnictví jiného. Vznikne-li proto v přímé souvislosti s prováděnými pracemi škoda na Vaší střeše, bude možné po sousedech požadovat, aby Vám tuto škodu nahradili (ať uvedením v předešlý stav, nebo v penězích).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.