Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem 2/3 chaty v chatové oblasti. Zbylou 1/3 vlastnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZVSM), který 03/2015 svoji část odprodal v dražbě fyzické osobě. Každý rok mi obec zasílá složenku na 900 Kč, která slouží k pokrytí ročních poplatků na odvoz odpadu. Částka, kterou mi obec zasílá je za 3/3 chaty (tj. plných 900 Kč).

Můj dotaz je, jestli jsem jako většinový majitel povinen platit celou částku nebo mohu platit pouze do výše svého majetkového podílu. ÚZVSM se k problému postavil tak, že mi sdělil, že chatu nevyužívá a v průběhu svého vlastnictví neplatil nic. Já platím každoročně 2/3 - tj. 600 Kč. Chatu rovněž nevyužívám a naposledy jsem tam byl 2013 - obec mi ale každý rok naúčtuje nedoplatek 300 Kč a postupně je kumuluje. Díky Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Poplatek za odpad může být vybírán na základě zákona o místních poplatcích či na základě zákona o odpadech.
Dle zákona o odpadech je poplatníkem každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad. Dle zákona o místních poplatcích je poplatníkem mj. fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu; má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně.
V obou případech je poplatkem zatížena pouze fyzická osoba.
Za situace, kdy část vlastníte Vy a část jiný fyzická osoba, měla by se na tomto poplatku kromě Vás podílet i tato jiná fyzická osoba.
Co se týká předchozího stavu, kdy spoluvlastníkem nebyla fyzická osoba. Jak je uvedeno výše, poplatkem je zatížena pouze fyzická osoba, tedy obec ani nemůže poplatek vyměřit jiné jak fyzické osobě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.