Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelkou rodinného domu, který jsem dostala od rodičů ještě před svatbou. Nejsem rozvedena, 8 let zde již fakticky nebydlím z důvodu manželovy agresivity, ale zabezpečuji prokazatelně revize komínů, platím daň z nemovitosti apod. Manžel zde bydlí, má trvalý pobyt a nehodlá se odstěhovat.

Nechci, aby i nadále v dome bydlel a měl zde trvalý pobyt. Jaká mám práva a jaké povinnosti? Rozvádět se manžel nechce, situace mu vyhovuje. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Děkuji, Monika

ODPOVĚĎ:
Pokud jste v průběhu manželství na manžela nepřevedla byť i část vlastnických práv k nemovitosti, jste výhradní majitelkou domu. Manželovo právo nemovitost užívat je odvozena od skutečnosti, že v této nemovitosti máte tzv. rodinnou domácnost manželů, resp. jedná se o Váš majetek, který má manžel z titulu trvajícího manželství nárok obývat. Avšak nejedná se o vlastnické právo. Toto právo je závislé na existenci manželství. Občanský zákoník tuto situaci upravuje tak, že soud může na Váš návrh omezit, popřípadě i vyloučit na určenou dobu právo druhého manžela v domě nebo bytě bydlet a to právě z důvodu manželovi agresivity vůči Vaší osobě. Doporučovala bych podat žádost o rozvod a následné majetkové vyrovnání. Protože Vaše situace je poměrně napjatá, můžete žádat soud o vydání předběžného opatření týkající se užívání nemovitosti. V případě zrušení institutu trvalého bydliště je zapotřebí splnit naráz dvě podmínky, nejprve, že osoba, které má být trvalé bydliště zrušeno, se v domě delší dobu nezdržuje, což by mělo být splněno jeho nucenou absencí, a následně, že osoba nemá žádný právní titul k užívání nemovitosti, což je problematika, o které jsem se zmiňovala výše. Když už jsem zmínila soudní vyrovnání. Vzhledem k tomu, že Vám manžel de facto po dobu 8 let bránil ve využívání Vašeho majetku, máte rovněž právo po něm žádat náhradu škody. Ta může představovat nutné opravy, lze však také zahrnout amortizaci nemovitosti a jiné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.