Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním ideální polovinu rodinného domku. Druhou polovinu vlastní Petr. Ani jeden z nás nemovitost neužívá. V nemovitosti totiž bydlí mnoho let neoprávněně Petrova dcera s dospělým synem (právní moc rozsudku o její povinnosti vyklidit domek: 2015). Petr souhlasil 2006 s žalobou o vyklizení, avšak 2015 mi poslal doporučený dopis, že nesouhlasí s vyklizením dcery.

V katastru je nyní plomba, zahájeno řízení o převodu vlastnického práva k domku z Petra na jeho dceru (tu, která má povinnost domek vyklidit). V katastru je také zahájení exekuce proti Petrovi, asi z důvodu drobné pohledávky, kterou od něho exekučně vymáhám. Žalobu proti Petrovi o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví k domku jsem podal 2015. Mohu zabránit převodu vlastnictví z Petra na jeho dceru, nebo jej oddálit, a jak? Předem Vám děkuji. S pozdravem David

ODPOVĚĎ:
NOZ v ust. § 589 stanoví, že "pokud právní jednání dlužníka zkracuje uspokojení vykonatelné pohledávky věřitele, má věřitel právo domáhat se, aby soud určil, že právní jednání dlužníka není vůči věřiteli právně účinné". Pokud tedy exekučně vymáháte od spoluvlastníka pohledávku, můžete se úspěšně domáhat neúčinnosti právního jednání, kterým převedl spoluvlastník svůj podíl na dceru. Bohužel to ale předpokládá zahájení soudního řízení o neúčinnost právního jednání. Soudní řízení o vypořádání podílového spoluvlastnictví nemá vliv na skutečnost, kdo bude druhým spoluvlastníkem, pokud by se druhým spoluvlastníkem stala dcera toho původního, pak by v zahájeném soudním řízení o vypořádání podílového spoluvlastnictví vstupovala do všech práv a povinností toho původního a stala by se tak účastníkem řízení. Ovšem jak uvádím výše, s ohledem na existující pohledávku k této situaci pravděpodobně nedojde za předpokladu, že podáte žalobu o neúčinnost převodu podílu spoluvlastníkem na jeho dceru s odůvodněním, že spoluvlastník se zbavuje majetku, aniž by Vaši pohledávku uspokojil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.