Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat jak postupovat. Koupili jsme pozemek, na kterém je umístěná stavební buňka. Zjistili jsme, že buňka patří firmě, která zde pracovala na příjezdové komunikaci a jelikož náš pozemek nebyl zastavěn, buňku postavili na náš pozemek (pozemek jsme koupili v roce 2015, ale práce a umístění té buňky bylo někdy v roce 2013 tudíž jsme pozemek koupili i s buňkou, ale není to uvedeno ve smlouvě samozřejmě).

Pokoušel jsem se kontaktovat majitele firmy, ale zjistil jsem, že firma je v insolvenčním řízení a veškerý kontakt byl zbytečný. K buňce se nikdo nehlásí. Nám by se hodila pro budoucí stavbu domu, ale předpokládám, že si ji nemůžeme přivlastnit. Co máme dělat? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Stavební buňka je věc movitá, nestala se součástí pozemku a je stále ve vlastnictví původníhl vlastníka (stavební společnosti).
Stavební společnost tím neoprávněně zasahuje do Vašeho vlastnického práva. Můžete se domáhat jejího odstranění. Jelikož je však společnost v insolvenčním řízení, obraťte se na insolvenčního správce. Buňka bude pravděpodobně součástí majetkové podstaty a pro další postup bude nutné zjistit, v jakém typu řízení se stavební společnost ocitla.
Uvědomte o všem insolvenčního správce. Pokud máte zájem o koupi, je možné, že by Vám ji mohl insolvenční správce prodat (pokud je společnost v konkurzu). Výtěžek prodeje se stane součástí majetkové podstaty a bude použit na uspokojení věřitelů.
Insolvenčního správce zjistíte z insolvenčního rejstříku, který je dostupný na www.justice.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.