Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti otce 11/2015 zjišťujeme, že jeho byt, v hodnotě nejméně 1 milionu, byl v 10/2014 přepsán na o 25 let mladší manželku. Máme podezření, že k tomu byl donucen a sice z tohoto důvodu: v 04/2013 měl otec těžkou nehodu (údajně šlo o pád na 2 schody), ale zranění bylo tak závažné, že mohlo naznačovat fyzické napadení.

Hospitalizace v nemocnici včetně 3 dnů na JIPu trvala přibližně 1,5 týdne. Po této době byl propuštěn na reverz do domácího léčení, které trvalo zhruba 1 rok. Tento úraz se stal údajně po návštěvě švagra v přítomnosti otcovy manželky. A v tom vidíme možnou souvislost. Otec sám se k tomu nikdy nechtěl vyjádřit. Toto manželství bylo bezdětné a tento dotaz vznášejí 2 vlastní dcery zemřelého. Pokud byl otec opravdu donucen k převodu bytu, bylo by možné zpochybnit tento převod a tím získat nárok na nám odpovídající podíl dědictví? Jestli ano máme s tím čekat na dědické řízení, nebo jednat hned, případně kam se obrátit. Lékařskou dokumentaci ohledně jeho zranění můžeme doložit. Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Pokud máte lékařské zprávy, které prokazují, že Váš otec byl v říjnu roku 2014 duševně nezpůsobilý činit právní úkony, pak můžete podat žalobu u soudu na neplatnost právního jednání – převodu bytu na manželku. Dědické řízení by se přerušilo do té doby, než by soud rozhodl o tom, zda bylo jednání platné či neplatné. V případě, že soud uzná, že jednání bylo neplatné, bude celý byt zařazen do dědického řízení (v případě, že ho měli s manželkou ve společném jmění manželů, pak bude zařazena do dědictví zpravidla pouze polovina bytu). Pokud soud vysloví, že jednání bylo platné, pak tento byt nebude předmětem dědického řízení. Notář v dědickém řízení však může provést započtení na dědický podíl manželky (tj. že tato z dědictví obdrží méně nebo již nic neobdrží), i když to zůstavitel nepřikázal, byli-li nepominutelní dědicové (tj. děti zůstavitele) neodůvodněně znevýhodněni (§ 1664 o. z.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.