Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s přítelkyní již 7 let (2008-2015) pod jednou střechou, kterou jsme si postavili. Vzali si hypotéku, od začátku hypotéky jsme byli oba žadatele na hypotéku z důvodu bonity. Od začátku splácení hypotéky platím hypotéku pouze já, mohu i doložit výpisy z mého účtu. Platím i provoz celého domu a musím jí i živit, přítelkyně nedokáže vyjít s penězi.

Přítelkyni jsem daroval 1/3 nemovitosti, aby měla záruku, že peníze které investovala do nábytku jsou pojištěné protihodnotou (byl jsem hodně naivní).
- s přítelkyní se teď rozcházíme, chci ji vyvázat z hypotečního úvěru a chci aby mi zato darovala zpět 1/3 nemovitostí.
- peníze které investovala do nábytku ji zaplatím v plné výši.
- avšak teď mě vydírá a chce mi 1/3 nemovitostí prodat.
- nechce se odstěhovat atd. , o nemovitost se nestará a neplatí vůbec inkaso

Moje otázka zní:
- mohu po bývalé přítelkyni požadovat vrácení 1/2 nákladů hypotéky a inkasa? po dobu co bydlíme v nemovitosti?
- pokud ano jak je to s promlčecí lhůtou?
- mohu zažádat o předběžné opatření, že nic neplatí a žije zadarmo za mé peníze v nemovitosti, aby se odstěhovala, nebo platila náklady za bydlení?
- starám se a živím její 2 psy mohu požadovat něco jako výživné?
- mohu ji vystěhovat?
- mohu ji zrušit trvalé bydliště?
Chci se vyhnout soudu pokud to bude jen trošku možné. Co mohu vlastně ještě udělat? Je to svízelná situace ze které nevím jak ven. Děkuji s pozdravem Jiří

ODPOVĚĎ:
Ideální by bylo získat třetinu nemovitosti (i za cenu nějaké kupní ceny za ten podíl), a pak není žádného právního důvodu, aby v nemovitosti dále setrvávala, v podstatě ji můžete vystěhovat.
Požadovat náklady můžete, a to tři roky nazpět (promlčecí lhůta), zaslal bych jí výzvu doporučeným dopisem s dodejkou (absurdní na tom je, že na Vaši adresu), že Vám dluží předmětnou částku (1/3 nákladů) a že je povinna ji do 14 dnů zaplatit. V opačném případě se obrátíte žalobou na dlužnou částku na soud.
V neposlední řadě je tu žaloba na zrušení a vypořádíní spoluvlastnictví, kdy by bylo potřeba soudu předložit všechny Vámi uváděné dokumenty - tedy darovací smlouvu, veškeré doklady o úhradách hypotéky, nákladů na energie, na všechno ostatní, přítelkyně vlastně vůbec ničeho neuhradila s návrhem, aby soud přikázal nemovitou věc Vám, což Vás přesto bude zřejmě něco stát. Jak jste uváděl, za naivitu se něco platí. Rověněž doporučuji vystěhovat do jednoho odděleného pokeje i se psy a nehradit už ani korunu a nebo vystěhovat úplně, když neplatí.
K problematice trvalého pobytu prosím vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/trvalebydliste/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.