Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Spoluvlastním byt (3 sourozenci), spoluvlastnictví bylo založeno smrtí otce (usnesením okresního soudu). Jako spoluvlastníci jsme nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit. Svůj podíl nechci prodat, nabídla jsem odkoupení podílů spoluvlastníků za cenu obvyklou vypracovanou pro dědické řízení.

Spoluvlastníci moji nabídku na vyrovnání nepřijali (nízká cena). Otázka:
1) Převádí-li spoluvlastník svůj podíl úplatně na cizí osobu (prodej), musí přednostně podíl nabídnout mně?
2) Mohu dle NOZ využít předkupního práva na dobu 6-ti měsíců, za jakých podmínek a jakou formou?
3) Jaký je postup po uplynutí lhůty předkupního práva, nedojde-li ke shodě o ceně bytu. Kdo určí cenu?
Děkuji, Sandra

ODPOVĚĎ:
1) Dle NOZ od 1.1.2014 již nemusí
2) Bylo-li spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti nebo jinou právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, a převádí-li některý ze spoluvlastníků svůj podíl, mají ostatní spoluvlastníci k podílu po dobu šesti měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví předkupní právo, ledaže spoluvlastník podíl převádí jinému spoluvlastníku nebo svému manželu, sourozenci nebo příbuznému v řadě přímé. Neujednají-li si spoluvlastníci, jak předkupní právo vykonají, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.
3) Žaloba na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví k soudu a nebo prodej spoluvlastnického podílu.

Spoluvlastnictví je vždy složitá záležitost, nicméně nezbývá než podíly smluvně odkoupit či žalovat na vypořádání s určením konkrétního způsobu vypořádání. Cena bude určena znaleckým posudkem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.