Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Prosím o zhodnocení situace mé známé a jejího nároku na nemovitost, kterou zakoupila od Dřevařských závodů Praha. Známá koupila od dřevařských závodů dům a pozemky - kupní smlouva uzavřena 19.2.2002, nemovitosti odkoupila. 2004 jí přišlo vyrozumění z Katastrálního úřadu v Kolíně o zápisu duplicitního vlastnictví k pozemkům pod stavbou a přilehlých společně s panem X.

Jelikož mé známé bylo 68 let, věci nerozuměla a protože se nic jiného nedělo, nechala vše být. V katastru nemovitostí byla nadále zapsána jako majitelka domu a spoluvlastník pozemků. 2007 jí přišel dopis od právního zástupce pana X, který jak tam je uvedeno je bývalý vlastník pozemků s tím, že má známá má uvedené nemovitosti vydat k užívání nebo platit panu X nájemné. My jsme odepsali, že jsme vše koupili řádnou smlouvou v dobré víře. Co teď?


ODPOVĚĎ:
K provedení důkladnější právní analýzy vlastnického práva Vaší známé k předmětným nemovitým věcem (tzn. zhodnocení, zda byla kupní smlouva uzavřena platně, zda byl prodávající oprávněn nemovité věci prodat, zda byla Vaše známá v dobré víře apod.) by bylo nutné znát řadu dalších podrobností, včetně prostudování příslušných písemností. Níže se proto budu zabývat pouze nástinem řešení nastalé situace, tzn. vyřešení zápisu duplicitního vlastnictví v katastru nemovitostí.
Je-li v katastru nemovitostí zapsáno tzv. duplicitní vlastnictví, znamená to, že katastrálnímu úřadu bylo doručeno více listin (např. darovacích či kupních smluv) na jejichž základě bylo možné provést vklad vlastnického práva k téže nemovité věci ve prospěch dvou (či více) osob. V takovém případě vyznačí katastrální úřad duplicitní vlastnictví (o čemž dotčené osoby vyrozumí) a vyčká dalšího postupu těchto osob.

Katastrální úřad není oprávněn rozhodovat o tom, čí vlastnické právo je "pravé" a čí vlastnické právo bude z katastru nemovitostí naopak vymazáno. Současnou situaci Vaší známé lze proto vyřešit v zásadě dvěma způsoby:
1/ Smírně:
Vaše známá se může s panem X pokusit dohodnout na tom, kdo z nich je skutečným vlastníkem předmětných nemovitých věcí, popř. jakým způsobem svá vlastnická práva (která si vzájemně odporují) upraví tak, aby mohl být zápis duplicity vlastnického práva z katastru nemovitostí odstraněn.
Dojde-li mezi Vaší známou a panem X k dohodě, bude možné, aby se na katastrální úřad obrátili s tzv. souhlasným prohlášením (§ 66/1 písm. a) katastrální vyhlášky), v němž katastrálnímu úřadu sdělí obsah své dohody a budoucí uspořádání vlastnických vztahů k předmětným nemovitým věcem. Náležitosti tohoto souhlasného prohlášení jsou zakotveny v § 66/2 katastrální vyhlášky.
2/ Rozhodnutím soudu:
Nebude-li dohoda mezi Vaší známou a panem X možná, bude nutné, aby o vlastnickém právu k předmětným nemovitým věcem rozhodl soud. V tomto případě bude nutné obrátit se na místně příslušný okresní soud s tzv. určovací žalobou, tzn. žalobou, v níž se bude Vaše známá domáhat toho, aby soud svým rozhodnutím určil, že vlastnické právo k předmětným nemovitým věcem svědčí právě Vaší známé (§ 80 Občanského soudního řádu).
Pro obě shora uvedené varianty řešení doporučuji Vaší známé advokátní zastoupení (a to i s ohledem na skutečnost, že pan X již právně zastoupen je) : www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 357/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška)
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.