Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1989 jsem z dědictví po otci získala ¼ rod. domu, sestra ¼, matka ½. V domě jsou 2 bytové jednotky, bydlí tam matka se sestrou, sestra tedy bydlí na ½ domu (obývá dejme tomu moji ¼ už 28 let). 2013 matka rozdělila svoji ½ - darovala mě ¼ a sestřinému synovi ¼. Sestra se v té době odstěhovala a bydlí tam její syn na polovině domu.

2010-2016 je v domě podnájemník v 1 místnosti, peníze inkasuje sestra, nevím přesně, asi 2.000 Kč/měs. Já v domě nebydlím od 1986. Je potřeba udělat na domě střecha. Sestra po mě požaduje polovinu částky. Jsem povinna toto uhradit, když tam 30 let nebydlím (máme svůj starší domek, kde neustále také platím opravy), a obývá dům ½ sestra (nebo její syn) a druhou ½ domu matka. Nikdy mi nedali žádné peníze za to, že bydlí někdo na mojí ¼ a nyní od 2013 na mojí ½. Navíc je tam nájemník, z kterého mají jakési peníze. Kdyby mi platili celé roky jakýsi pomyslný nájem, ráda bych jim ty peníze přenechala na jakékoliv opravy. Ptám se, zda jsem povinna na střechu dát polovinu částky za opravu, cca 200 tisíc. Děkuji, Majka

ODPOVĚĎ:
V podstatě jste si sama odpověděla. 1/4 domu, který vlastníte je Vaše vlastnictví a měla byste mít proto zájem na jeho zhodnocování. I střecha se dá rozdělit na jednotlivé podíly. Prakticky však nelze, aby byla opravena jen část střechy matky a sestry. Pokud tedy na její opravu nepřispějete, ostatní spoluvlastníci Vám de facto zhodnotili Váš majetek. Na straně druhé, ale máte plnou pravdu v tom, že za užívání Vaší části nemovitosti, máte právo na nájemné. Matka se sestrou se tak vůči Vám dopouštějí tzv. bezdůvodného obohacení. Navrhuji proto, abyste sestře sdělila, že na opravu domu přispějete pouze za předpokladu, že ona a matka doplatí nájemné za užívání Vaší části domu. Vzhledem ke skutečnosti, že právo na vydání bezdůvodného obohacení se promlčí nejpozději za deset let ode dne, kdy k bezdůvodnému obohacení došlo, máte nárok na vydání nájemného za 10 let nazad. Je ještě otázkou, jak by byla posuzována skutečnost, že jste je po skoro 30 let nechala ve svém domě žít bez nájemného a nyní jej požadujete. V případném soudním sporu se ale vždy dá odvolat na institut tzv. dobrých mravů, kdy Vy jste za užívání Vašeho majetku nechtěla peníze a tudíž očekáváte na oplátku, že ostatní spoluvlastníci se o něj postarají.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.