Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec si 1984 pronajal obecní pozemek (na dobu 100 let). Pozemek zvelebil, postavil načerno chatku (povolen včelín, chatka ne), stojí na betonových špalcích. 2010 obec v rámci restitucí pozemek převedla na nové spolumajitele, kteří s otcem nekomunikují. Pozemek je veden jako trvalý travní porost, a vázne na něm omezení dispozičních práv, předkupní a zástavní právo zákonné.

Bylo by možné pozemek získat/koupit a chatku legalizovat? Otec má strach se nyní dál pokoušet kontaktovat nové vlastníky, protože se bojí, že kdyby zjistili, jak o jak pěkný pozemek vlastně jde, že by ho odmítli prodat či pronajímat a otec by tak o něj definitivně přišel. Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu není bohužel možné dovodit, zda v případě Vašeho otce došlo dle § 22 zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku (zák. č. 229/1991 Sb. , v platném znění) ke vzniku nájemního vztahu mezi Vaším otcem a novými vlastníky předmětného pozemku. V této souvislosti Vám proto doporučuji kontaktovat s dotazem na konkrétní pozemek v první řadě Státní pozemkový úřad (který se restitucemi nemovitého majetku zabývá) :

http://www.pfcr.cz/spucr/page.aspx

Užívá-li Váš otec cizí pozemek bez právního důvodu (tzn. bez uzavření nájemní smlouvy, smlouvy o výpůjčce, smlouvy o výprose apod.) vzniká na jeho straně bezdůvodné obohacení (§ 2991 a násl. občanského zákoníku), k jehož vrácení (vlastníkům předmětného pozemku) je povinen. Existuje-li naopak mezi Vaším otcem a vlastníky předmětného pozemku nájemní vztah, je Váš otec samozřejmě zavázán platit nájemné.

Co se pak týče možnosti Vašeho otce koupit jím užívaný pozemek od jeho současných vlastníků, nemá Váš otec na uzavření kupní smlouvy přirozeně žádný právní nárok, tzn. že ne/zakoupení tohoto pozemku bude záviset výhradně na rozhodnutí jeho současných vlastníků. Zda Váš otec současné vlastníky pozemku osloví s návrhem na uzavření kupní smlouvy či bude-li Váš otec i nadále tento pozemek užívat, je nutné ponechat pouze na jeho uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.