Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám ve společném vlastnictví s bývalým manželem rodinný dům. Jedna ideální polovina je moje, druhá je jeho. Od září 2013 mi brání ve vstupu do domu. Na zahradu dal psa, vyměnil všude zámky. Opakovaně jsem volala Policii, aby mi byl umožněn přístup do domu. V přítomnosti Policie jsem si dům prošla, abych zjistila stav.

Klíče mi odmítá předat, odmítá mi tam nechat přístup. Policie toto řešit nechce s tím, že se máme soudně majetkově vyrovnat. Mám možnost podat nějakou žalobu kvůli tomu, že mi brání ve vstupu do nemovitosti. Mohu po spoluvlastníkovi požadovat nějaký nájem, když dům plně využívá a já tam nemám přístup? Já dům zaplatila hotově, on si bral hypotéku, nyní je ještě velký dluh na hypotéce, dům je tedy neprodejný tak, abych z toho dostala to, co jsem vložila. Hodnotu domu se on dokonce snaží snižovat. Je možné podat žalobu na vyrovnání majetku s tím, že by mu soud určil, co mi má zaplatit? Určitě by mi to nezaplatil, ale měla bych doklad, že mi to dluží. Děkuji, Leona

ODPOVĚĎ:
Pokud máte dům ve spoluvlastnictví, tak platí, že stejně jako bývalý přítel, jste i Vy vlastníkem domu a nikdo, ani druhý spoluvlastník, nemá právo Vám bránit v užívání domu. Jednání přítele je tak v jasném a hrubém rozporu se zákonem. Můžete se bránit tzv. zápůrčí žalobou, což je žaloba na zdržení se nezákoných zásahů do vlastnického práva. V této žalobě si můžete nárokovat nejen, aby bývalý přítel přestal zasahovat do Vašich práv, ale také náhradu škody za to, že jste po určitou dobu nemohla dům využívat příp. že jste měla nějaká vydání s tím, abyste se do svého majetku vůbec dostala.
Každé tvrzení musíte v žalobě prokázat a doložit (vhodné jsou i svědecké výpovědi, nahrávky, fotografie, zvukový záznam hovoru se spoluvlastníkem, protokol Policie apod.).
Ve Vašem případě Vám doporučuji, abyste podala soudu návrh na vypořádání spoluvlastnictví. Z toho, co popisujete není totiž pravděpodobné, že s bývalým manželem někdy bude možná domluva. Soud dům vypořádá a pakliže kupříkladu určí, že Vás má přítel vyplatit, tento rozsudek již bude exekučním titulem a pokud by přítel s vyplácením otálel, můžete věc řešit exekučně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.