Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bratrem jsme se 2/1997 na základě darovací smlouvy stali spolumajiteli nemovitostí – rodinný dům a zahrada s věcným břemenem dožití. Každý vlastníme ideální polovinu. Dva byty v domě jsou nad sebou – společné rozvody, svody, vstupní chodba, plášť domu, střecha, sklepní prostory, topení, voda - nelze rozdělit.

Nyní po vyostření vztahů chci zrušit spoluvlastnictví a odstěhovat se, protože není mezi námi možná shoda o jakémkoli společném nakládání a údržbě. Jak mám správně postupovat, když s tím bratr nebude určitě souhlasit? Chci zrušit spoluvlastnictví soudně dle § 1143 OZ. Musím nejdříve nabídnout dohodu dle § 1141 OZ, aby mě bratr vyplatil (i když nemá finanční prostředky)? Užije se zde i § 3062 OZ o předkupním právu, když podíl nenabízím třetí osobě? Do jaké doby musím dostat odpověď na případně předloženou dohodu a za jak dlouho můžu podat poté žalobu k soudu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. Podotýkám, že věcné břemeno se týká společných prostor a přízemního bytu užívaného bratrem. Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Zákonná ustanovení, která jste jmenoval v tomto bodě hovoří jasně, předkupní právo bratrovi svědčí do 1.1.2015, pakliže v této době nebudete svůj podíl převádět na osobu blízkou. Obecně se to má tak, že sice můžete podíl převést a pokud bratr převod nenapadne, právě z titulu předkupního práva, které mu za výše uvedených podmínek svědčí, tak je vše v pořádku. Před zahájením soudního řízení bych doporučovala bratrovi napsat návrh na vypořádání, lhůtu na vyjádření můžete dát bratrovi, jakou chcete, i když neměla by být příliš krátká. Standard je 7 dní od doručení vyrozumění. Pokud se Vám bratr do té doby neozve nebo nepřijme Vaši nabídku či se nedomluvíte jinak, můžete už 8 den po marném uplynutí lhůty podat návrh na vypořádání spoluvlastnictví na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.