Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji "návod" jak sepsat převzetí peněz (asi 15.000 Kč) od tety na její pohřeb. Z těchto peněz ho budu hradit, potřebuji právně nezávadnou listinu. Bylo by to ve dvou tiskopisech, jeden pro mne a druhý pro tetu. Mirek

ODPOVĚĎ:
Zákon výslovně na tyto případy nemyslí, proto ani v jeho úpravě nenajdeme konkrétní smluvní typ, který by se na tento případ vztahoval. Jakákoli smlouva, jejímž obsahem, by bylo pouhé svěření peněz do Vaší úschovy, by neobstála, neboť smrtí Vaší tety by tyto peníze spadaly do dědictví. Tedy pokud nejste přímým dědicem po Vaši tetě, mohli by svěřené peníze po Vás vymáhat dědici.

Pro daný případ bych Vám doporučila uzavřít smlouvu, ve které dojde k převodu vlastnického práva, tedy smlouvu darovací. Konkrétně darovací smlouvu s příkazem. Touto smlouvou Vám teta může darovat peníze s příkazem, kterým Vám stanoví, abyste darované peníze použil na její pohřeb.

Nevýhodou této smlouvy je, že jde novinku začleněnou do nového občanského zákoníku, pro kterou neexistuje žádná soudní judikatura, která by tuto problematiku upravovala. Z toho důvodu je nutné být při sepisování takovéto smlouvy velice opatrný.

Darovací smlouva s příkazem by měla mj. obsahovat:
"Dárce touto darovací smlouvou daruje obdarovanému peněžní hotovost v částce 15.000,- Kč (slovy: patnáct tisíc korun českých) Obdarovaný uvedený dar přijímá.
Dárce daruje výše uvedenou peněžní hotovost obdarovanému za podmínky, že bude použita výlučně na úhradu pohřbu dárce. (možné vymezit, co přesně za tuto částku má být uhrazeno).
Obdarovaný se zavazuje poskytnutý peněžní dar použít výlučně na úhradu nákladů pohřbu dárce."

Inspirovat se můžete na následujícím odkaze, kde naleznete vzory darovací smlouvy, do kterých je nutné vložit příkaz dárce: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html

Další možností je, aby Vám teta tyto peníze odkázala v závěti, ve které zároveň učinila podmínku, že jde o peníze na její pohřeb. Tyto peníze byste však obdržel až po proběhlém dědickém řízení. Tedy byste pohřeb musel financovat ze svých prostředků a po skončení dědického řízení by Vám vznikl nárok na peníze, pokud by po tetě nějaký majetek zůstal.

Celkově jde o relativně složitou právní situaci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.