Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1999 jsem dostal od matky darem garáž. Je možné garáž vrátit - tedy odstoupit od darovací smlouvy? Vím, že se na věc nevztahuje nový občanský zákoník 2014, ale je v NOZ něco o zpětvzetí přijetí daru? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Ukončení platnosti darovací smlouvy obdarovaným:
Starý Občanský zákoník upravoval možnost obdarovaného vrátit dar pouze v § 629, dle něhož byl dárce povinen při nabídce daru upozornit obdarovaného na vady daru, o nichž věděl. Měla-li však darovaná věc vady, na které dárce obdarovaného neupozornil, byl obdarovaný oprávněn darovanou věc vrátit.

Toto ustanovení se tedy vztahovalo pouze na ty právní či faktické vady, o nichž dárce v době nabídky daru věděl, tzn. netýká se těch vad, které na darované věci vznikly později. Právo obdarovaného vrátit dar se pak promlčovalo ve standardní tříleté promlčecí lhůtě (§ 101 starého Občanského zákoníku), která počala běžet ode dne, kdy mohlo být toto právo obdarovaným poprvé vykonáno, tzn. kdy mohla být vada darované věci obdarovaným při obvyklé pozornosti poprvé zjištěna.

Jiné způsoby ukončení platnosti darovací smlouvy obdarovaným (jako např. výpověď, dohoda apod.) nepřicházejí z důvodu jednorázové povahy darování a bezúplatnosti plnění dle darovací smlouvy v úvahu (nebylo-li v darovací smlouvě sjednáno něco jiného).

2/ Právní úprava podle nového občanského zákoníku:
Právní úprava ukončení platnosti darovací smlouvy obdarovaným je v novém občanském zákoníku prakticky shodná s úpravou dle § 629 starého Občanského zákoníku. Dle § 2065 nového občanského zákoníku platí, že dárce je povinen nahradit obdarovanému škodu v případě, že škoda vznikla z vady darované věci, pokud dárce o vadě věděl a obdarovaného na ni neupozornil, v takovém případě může obdarovaný také od darovací smlouvy odstoupit a dar vrátit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.