Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím jak postupovat v jednání se sousedy? Spadla jim zídka oddělující naše zahrady a nám to způsobuje problémy. Nemůžeme do zahrady pustit naše psy - utekli by vedle a způsobili škodu (slepice atd.). Vadí mi, že slepice chodí k nám na pozemek. Sousedka je stará paní a dům už přepsala na svoji dceru, která nemá zájem cokoliv spravovat, či do domu nějak investovat.

Odmítla opravovat štít, na který jsme ji upozornili, takže jsme jej nakonec v rámci rekonstrukce našeho domu opravili sami. Také svod vody z jejich střechy odmítla udělat - museli jsem si to udělat sami, aby to nepoškodilo náš dům. Jak majitelku sousedního pozemku donutit k opravení plotu? Děkuji, Zdeňka

ODPOVĚĎ:
Dle znění Vašeho dotazu předpokládám, že předmětná zídka je výlučným vlastnictvím Vaší sousedky, tzn. že se ve smyslu § 1024 nového občanského zákoníku nejedná o zídku společnou.

V tomto ohledu je klíčovým ustanovením § 1026 nového občanského zákoníku, dle něhož platí, že vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda.

Jste-li proto přesvědčena, že Vaše sousedka zanedbala péči o zídku do té míry, že tato se zřítila, a zároveň Vám v příčinné souvislosti s touto skutečností hrozí škoda (tzn. újma na majetku, kterou lze vyjádřit v penězích), můžete se po sousedce domáhat obnovení zídky, a to i soudní cestou (ve smyslu § 1027 nového občanského zákoníku). Soudní vymáhání oplocení sousedního pozemku je pak přípustné rovněž v případě, je-li to potřebné k zajištění nerušeného výkonu sousedova vlastnického práva a nebrání-li to účelnému užívání dalších pozemků.

Obnovení zídky (či vybudování jiného oplocení) se pak můžete domáhat rovněž tehdy, hrozí-li (v důsledku zřícení zídky), že se hranice mezi pozemky stane neznatelná (§ 1026 nového občanského zákoníku).

S ohledem na to, že Vámi popsaný problém však spočívá toliko v hrozbě přebíhání psů či přecházení slepic, mám o reálném riziku vzniku relevantní škody určité pochybnosti, zvláště pak s přihlédnutím ke skutečnosti, že vše je poměrně snadno řešitelné, vybudujete-li oplocení (byť i provizorní) na svém pozemku.

Mírně nad rámec Vašeho dotazu pak připomínám, že na Vámi popsaný případ je možné nahlížet rovněž optikou stavebního zákona (a to v kontextu nařízení nutných zabezpečovacích prací dle § 135 a nařízení nezbytných úprav dle § 137), s ohledem na nikoli velký rozsah tohoto problému však nejsem přesvědčen, že místně příslušný stavební úřad by byl k nařízení některého z těchto opatření ochoten (konzultaci Vašeho problému se stavebním úřadem Vám lze nicméně i tak doporučit).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.