Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka s otcem se rozvedli před 1994, ohledně majetku měli ústní dohodu, že každý bude užívat to, co "mu je bližší", matka nájemní byt města, otec auto a garáž. Matka později byt od města odkoupila, otec auto prodal a koupil jiné. Garáž je na katastrálním úřadu pořád zapsaná ve spoluvlastnictví obou.

Je nyní v podílovém vlastnictví a každý vlastní 1/2? V případě, že ano, může mi matka svoji polovinu darovat? Potřebuji k tomu souhlas otce (s ohledem na nový občanský zákoník s účinností 1.1.2014)? Děkuji, Valérie

ODPOVĚĎ:
Pokud je na katastrálním úřadu uvedeno, že garáž je ve spoluvlastnictví obou bývalých manželů, tak to tak bude (z titulu fikce vypořádání SJM). Co se týče velikosti podílů, pokud tam není uvedeno jinak, nejspíš bude velikost podílů stejná, tedy ideální polovina pro každého. Matká Vám může svou polovinu darovat a souhlas otce k tomu nepotřebuje. Protože změna vlastnictví ke garáži podléhá zápisu do katatsru nemovistostí, nabyde darování účinnosti až se zápisem v katastru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.