Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec 2011-2014 trpí rakovinou slinivky břišní a matka žijící s ním v jejich rodinném domě ihned po stanovení první diagnozy jej donutila účelově přepsat celý rodinný dům a veškerý majetek pouze na ni, tudíž v katastru nemovitostí již figuruje, coby majitelka, jen ona sama. Otec zde má pouze věcné břemeno dožití.

Matka totiž nechce, aby dělili také její dva synové v případě jeho smrti. Oba synové o otce zájem mají, tento vyjadřují a pomáhají jak jen mohou, ale protože jejich matka je a byla vždy značně hádává a chamtivá, nelze s ní v ničem vyjít. Existuje nějaká možnost podle OZ 2014 se proti tomuto účelovému vydědění za života obou rodičů bránit a co proto lze udělat? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Pokud je Váš otec plně svéprávný, může si se svým majetkem činit, co chce. Pokud se jej rozhodl převést, je to jeho právo. Jiná situace by byla, pokud by se Vám nebo jemu podařilo prokázat, že byl na něj činěn nátlak, aby majetek převedl nebo že byl již v době převodu nedostatečně svéprávný. Jeho kroky byste pak museli napadnout u soudu, nátlak na jeho osobu prokázat a v případě nedostatečné svépravnosti by musel vzniknout znalecký posudek, který by prokázal, že otec byl v době převodu stižen takovou poruchou, pro kterou nemohl ovládat svou vůli a domyslet důsledky svého chování.

Předpokládám, že otec manželce majetek daroval. V takovém případě lze ještě pro případ nouze dar odvolat a to tehdy, upadne-li dárce po darování do takové nouze, že nemá ani na nutnou výživu vlastní nebo nutnou výživu osoby, k jejíž výživě je podle zákona povinen. Dárce pak může dar odvolat a požadovat po obdarovaném, aby mu dar vydal zpět nebo zaplatil jeho obvyklou cenu, nanejvýš však v tom rozsahu, v jakém se dárci nedostává prostředků k uvedené výživě. Avšak pozor obdarovaný se může této povinnosti zprostit poskytováním toho, co je k této výživě potřeba.

Odvolání daru je také možné pro nevděk, kdy obdarovaný dárci musí úmyslně nebo z hrubé nedbalosti ublížit tak, že zjevně porušil dobré mravy. Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké, což je ustanovení, které by mohlo pomoci ve Vašem případě.

Nezapomínejte na lhůty, dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil, ale dozví-li se o tom dárce později, do jednoho roku ode dne, kdy získal vědomost o důvodu pro odvolání daru. Dědic dárce může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce. V případě, že byste se rozhodli jít cestou odvolání daru, opět bude na Vás prokázat manželčin úmysl Vás nebo otce poškodit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.