Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spolumajitelkou rodinného domu a vlastním 2/6 a moje sestra 4/6. Tento dům jsme dostali darovací smlouvou pouze na naše jména, majetek tedy nespadá do společného jmění manželů SJM. Sestra se bohužel psychicky zhroutila 10/2013 z neurovnaných rodinných poměrů s manželem a jejím synem.

A její nemoc bude mít dlouhého trvání, je otázka zda se z této nemoci někdy vůbec udraví. Je možné, aby její manžel po dobu její nemoci ji zbavil svéprávnosti (tím ji vyhrožuje) a tento dům prodal. Je vůbec možné v době její nemoci tento dům prodávat. Děkuji. Iveta

ODPOVĚĎ:
Úplné zbavení svéprávnosti (přesněji řečeno způsobilosti k právním úkonům) podle současné právní úpravy nelze, pouze omezení. Manžel je oprávněn manželku v běžných věcech zastupovat a v případě, že je sestra nemocná, je také možné, aby si pro věci, které potřebuje vyřídit, zvolila pomocníka tzv. podpůrce, kterým může být manžel, ale i kdokoliv jiný. Možnost, že kupříkladu manžel v roli podpůrce část domu prodá zde existuje. Pakliže sestra se obává vlivu manžela a je ještě v příčetném stavu, lze předběžným opatřením ustanovit, kdo ji má v budoucnu dělat opatrovníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.