Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz týkající se parkování u pozemku. Mám rodinný dům vedle kterého je zahrada. Obojí je u silnice. Naproti přes silnici je škola. Pozemek u silnice před mým domem a zahradou je obecní. Žádala jsem obec, abych si mohla zřídit před domem i zahradou živý plot, aby tam neparkovala auta.

Jelikož parkují buď přímo do plotu, který je na shození a vystavění nového (což mám v plánu, ale ne za stávající situace) nebo parkují u domu, kde s každým odjezdem bahnem nahodí okna a omítku. Jistě chápete, že mě to štve. Obec mi požadavek, pouze ústně zamítla, s tím že lidi co vozí děti do školy někde parkovat musí. Jistě, ale před školou je pruh odpovídající šířce auta, dlouhý cca 20 metrů, kde je ale zcela nečekaně vysazen živý plot. Tudíž logika tkví v tom, že u mě před zahradou bude rozježděná hlína s odpadky, které tam dotyční pohazují a plot padající na zahradu, protože někde přece maminky parkovat musí, zatímco před školou, kde je k tomu ideální plocha, bude živý plot. Mám nějakou šanci toto vyřešit? Mohu požadovat od obce finanční příspěvek na plot a omítku, když nereagují na zcela logické argumenty a návrhy? Sousedi z obou stran se nikoho neptali a živé ploty na obecních pozemcích vysadili. Děkuji, Oldřiška

ODPOVĚĎ:
Bohužel, budete si muset poradit stejně jako Vaši sousedé. Cestu správního řízení bych Vám nedoporučovala, protože obec nemá povinnost přistoupit na Vaši žádost a zbytečně by se na Vás a Váš záměr upozorňovalo. Budete akorát riskovat jediné, a to, že obec Vám dá pokyn odstranit živý plot (a stejně tak by ho musela dát Vašim sousedům). Rozhodnutí o tom, že byste plot udělat nesměla nemáte a ústní doporučení není nic závazného. Je mi líto, že Vám musím poradit takto, ale tahle situace je spíš o lidské domluvě a vstřícnosti než o právním vymáhání nároků. A kde není dobré vůle, tam přichází a řadu poněkud iracionální řešení.
Případnou náhradu škody za zničenou omítku byste soudní cestou vymáhat mohla, ale po majitelích těch vozů, po obci nikoliv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.