Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
By Od roku 2004 je zde hlášený můj druh, od června 2009 i jeho dospělá dcera. V současné době stavíme dům, byt bych chtěla přepsat na již zmíněnou dceru druha. Je to možné? A za jakých podmínek? Na Chomutovské bytové a.s. (majitel bytu) mi byla nabídnuta možnost jakési "legalizace", tzn.pokud je osoba hlášena v bytě alespoň rok, může si přepis nájemní smlouvy odkoupit. Za byt 3+1 bez ohledu na velikost v m2 za 54 000,- Kč. Mají na tento postup právo? Existuje pro nás jiná možnost? Děkuji, Dominika


ODPOVĚĎ:
Situace s městskými byty je poněkud složitější. Ve Vašem případě by se mohlo jednat o přechod nájmu bytu. Pokud je otec (Váš druh) nájemcem bytu byla by ona částka požadována jako tzv. vratná kauce, která souvisí s přepisem bytu. Přepis, respektive přechod nájmu bytu, bytu není placený.
Pronajímatel, tedy město, pouze požaduje složení kauce, která je vratná v případě, že se z bytu rozhodnete odstěhovat. Většinou jsou ustanovení o podmínkách přechodu nájmu bytu k nalezení ve stanovách družstva nebo v nájemní smlouvě, kterou jste podepsala. Podrobně se informujte na charakter částky, která byla za přepis požadována – jak jsem uvedla, byla-li by to vratná kauce, je to obvyklé a normální řešení přepisu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.