Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Domníval jsem se, že pokud má někdo u někoho nahlášteno trvalé bydliště a zajde na obecní/městský úřad s tím, že na daném místě už nebydlí nebo bydlet nebude, matrikář/ka má povinnost mu přihlásit trvalé bydliště na ohlašovně. Prý to ale není tak jednoduché a probíhá správní řízení, ve kterém třeba nemusí úřad vyhovět žádosti. Skutečně je to tak složité, musí se psát písemná žádost, probíhá správní řízení a úřad na základě žádosti teprve vyhoví nebo žádost zamítne? Děkuji, Pepa


ODPOVĚĎ:
1)Odhlášení z TP 3. osobou
Z trvalého pobytu nelze nikoho odhlásit, ale lze pouze změnit adresu TP. Pokud by totiž bylo možné někoho odhlásit, nemusel by se už nikde přihlásit, a to je v rozporu se zákonem, neboť každý občan musí mít uveden údaj o místě, kde pobývá.

Podmínky pro změnu trvalého pobytu osobě, která je v nemovitosti přihlášena k TP, zák. č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, a musejí být splněny zároveň:
1) osobě zaniklo užívací právo k nemovitosti
2) osoba v objektu nebydlí
3) osoba objekt neužívá.

Pokud doložíte splnění uvedených podmínek, obecní úřad by měl údaj o TP takové osoby formou správního řízení změnit na adresu ohlašovny, tedy přímo na adresu obecního úřadu (tzv. bezdomovecký trvalý pobyt).

2)Odhlášení z TP na žádost
V zákoně se vyskytuje spojení „rozhodne o změně TP na žádost oprávněného“ – slovo „rozhodne“ může evokovat možnost zamítnutí žádosti, ale v praxi k tomu dojít nemůže (samozřejmě za splnění zákonných podmínek – podání žádosti apod.)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.