Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nájemce prostor sloužících k podnikání – fyzická osoba - zemřel v lednu 2016. Dle minulé právní úpravy nájemní smlouva smrtí nájemce skončila, pokud dědicové do 30 dnů od smrti tohoto nájemce nesdělili pronajímateli, zda budou v nájmu pokračovat. Platí tato úprava i dle nového občanského zákoníku?

Jaké kroky by měl pronajímatel v případě smrti nájemce - fyzické osoby podniknout? Může věci zemřelého nájemce přestěhovat na jiné místo, aby prostor sloužící k podnikání mohl hned pronajmout jinému nájemníkovi? Děkuji Hedvika

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že smrtí jedné ze smluvních stran závazek zaniká pouze v případě, že je plnění vázáno výlučně na jednu ze smluvních stran (např. malíř se zaváže namalovat obraz, ale zemře, pak je jasné, že to za něj nikdo jiný neudělá).
Podle § 3074 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník platí, že nájem se řídí tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti, i když ke vzniku nájmu došlo před tímto dnem; vznik nájmu, jakož i práva a povinnosti vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů. To neplatí pro nájem movité věci ani pro pacht.
Nový občanský zákoník již nestanoví, že nájem zaniká, pokud některý z dědiců neoznámí pronajímateli, že v nájmu pokračuje. Z tohoto důvodu se domnívám, že nájem prostor určených k podnikání smrtí nájemce nezaniká, naopak do právního postavení nájemce se dostal dědic/dědicové nájemce a nájem stále trvá.
Doporučuji kontaktovat pozůstalé a případně se s nimi dohodnout na ukončení nájmu dohodou a takéna přemístění věcí, které se v pronajatém prostoru nacházejí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.